Visând să câştige alegerile locale de anul viitor, liberalii coc o alianţă cu Forumul Democrat al Germanilor din România. La nivel judeţean, PNL şi FDG par a fi într-o veritabilă lună de miere, cochetând cu ideea desemnării unui candidat şvab la Primăria Satu Mare, care să fie sprijinit de ambele formaţiuni. Asupra membrilor FDG Carei se fac tot presiuni tot mai intense pentru a încheia o alinaţă asemănătoare cu liberalii careieni. 

opinie
Numai că şi şvabii careieni au mândria lor. Consider că şansele de a se alia cu liberalii careieni, asociaţi doar cu scandalurile şi cu atacurile, sunt de-a dreptul nule. Şvabii careieni sunt oameni harnici, chibzuiţi şi meticuloşi, la fel şi liderii organizaţiei locale a FDG. Nu cred că aceştia vor da cu piciorul unei alianţe cu UDMR, care funcţionează de peste 20 de ani. De asemenea, nu cred că vor da cu piciorul activităţii lor politice din ultimii şapte ani, perioadă în care au sprijinit fără rezerve iniţiativele actualului primar Eugen Kovacs. Ca urmare a acestui sprijin necondiţionat, dezvoltarea fără precedent a Careiului li se datorează şi celor trei membri ai FDG în Consiliul Local Carei.
Ruptura dintre FDG şi PNL la nivel local a fost mai vizibilă ca oricând la prima ediţie a Festivalului Berii din Carei. Niciun liberal careian n-a fost prezent la deschiderea oficială a manifestării. Spre deosebire de Festivalul Berii de la Satu Mare, unde a fost prezentă toată conducerea judeţeană a PNL.
Sincer să fiu, la ce imagine şi-a făcut de-a lungul ultimilor ani liberalii careieni, nu cred că s-ar alia cineva cu ei. Nici măcar cei de la PRM nu şi-ar compromite imagine defilând alături de ei. Tot mai mulţi membri ai PNL devin conştienţi de izolarea în care a căzut filiala din care fac parte. Este surprinzătoare şi tăcerea foştilor democrat-liberali deveniţi doar liberali prin fuziune. Se pare că aceştia nu au niciun cuvânt de spus în organizaţie şi acceptă fără crâcnire ordinele vechilor liberali. Cel puţin foştii pedelişti ar fi putut să îi tragă de mânecă pe foştii şi actualii penelişti, arătându-le că se îndreaptă într-o direcţie total greşită. Careienii nu mai înghit răbufnirile naţionaliste, instigările la conflicte interetnice, scandalurile şi atacurile cu care ne-au obişnuit vechii şi actualii lideri ai liberalilor locali. În timp se va demonstra şi acest lucru.

Szasz Lorand