Un execepţional concert simfonic a avut loc vineri seara la castelul din Carei. Acesta a fost susţinut de orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare, dirijată de Karolyi Sandor, descendet al familiei nobiliare Karolyi, stabilit în Austria, şi de talentata pianistă sătmăreană Alexandra Prodaniuc.

concert1
Pogramul, precum şi interpretarea a fost unele de gală, completate fiind şi de ambianţa elegantă a Sălii Cavalerilor, în care s-a desfăşurat evenimentul. Spectatorii au putut asculta Concertul nr. 24 pentru pian şi orchestrã în do minor KV. 491 al lui W. A. Mozart şi Simfonia a VIII-a în Sol major op. 88 a lui A. Dvorak. Aplauzele puternice şi îndelungi de la finalul concertului au venit ca o răsplată pentru atmosfera feerică creată de artişti.

concert5
Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul celei de-a XXXVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Zilele Muzicale Sătmărene”, organizat de Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare, cu sprijinul Centrului Cultural Carei şi a Direcţiei de Cultură Carei.
Tânăra Alexandra Prodaniuc a studiat la Liceul de Artă “Aurel Popp” Satu Mare cu profesoara Kiss Tunde, iar după doi ani cu profesoara Annamaria Manfredi. Sătmăreanca a participat la numeroase concursuri naţionale şi Internaţionale atât în România cât şi în străinătate. Din 2007 este studentă la la Konservatorium Wien Privatuniversitat din Viena, Austria, la clasa de pian a profesorilor Franz Zettl şi Doris Adam, unde urmează în prezent studiile de master. Totodată, a urmat cursuri de măiestrie la Academia de Muzică din Debrecen, cu profesorul universitar Mihaly Duffek, şi în Austria cu profesorii Andreas Pistorius, Paul Badura-Skoda, Mauricio Vallina, Jura Margulis şi Daniel Barenboim. În 2008 Alexandra Prodaniuc s-a calificat în finala concursului internaţional de pian “Yamaha Stipendien Wettbewerb” din Germania. De-a lungul carierei, Alexandra a susţinut concerte şi recitaluri în mai multe oraşe din ţară, dar şi în importante centre culturale din străinătate.

concert7
Azi, în aceeaşi sală, de la ora 19.00, va avea loc un recital din compozițiile proprii ale pianistului italian Vincenzo Cipriani. Vineri, 9 octombrie, de la ora 18.00, tot la castel va avea loc un recital susținut de laureații concursului de vioară Remembrer Enescu 2015. Prezintă profesorul Mihaela Tomescu, iar la pian profesorul Adela Irina Lorincz. Intrarea la aceste recitaluri este liberă.

concert3 concert8 concert4 concert6