Reabilitarea castelului familiei nobiliare Karolyi s-a dovedit a fi o decizie deosebit de inspirată din punct de vedere turistic. Statisiticile demonstrează că acest castel, reabilitat printr-un proiect POR în valoare de cinci milioan, a devenit perla turismului sătmărean, fiind vizitat de peste 250.000 de persoane. Este vorba de 150.000 de turişti care au vizitat expoziţiile din castel, la care se adaugă alte 100.000 de persoane care au participat la evenimentele organizate aici. An de an, numărul vizitatorilor a crescut într-un ritm impresionant, datorită promovării intense a castelului Karolyi de către administraţia locală la târgurile de turism din ţară şi din Ungaria.
castel-carei
Turişti din toate colţurile lumii
După reabilitare, castelul Karolyi a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic al judeţului Satu Mare. De la deschidere până în prezent, acesta a fost vizitat de peste 250.000 de persoane. Numai în acest an s-au înregistrat 37.000 de persoane. Castelul nobiliar a fost vizitat atât de turişti, peste 150.000 la număr, cât şi de participanţi la sutele de evenimente organizate în incinta sa de către Direcţia de Cultură şi Sport din cadrul Primăriei Carei, în număr de peste 100.000, ne-a declarat fostul director al Direcţiei de Cultură şi Sport, Bogdan Georgescu.
Pe lângă turiştii din ţara noastră, a mai fost vizitat şi de numeroşi turişti sosiţi din Ungaria. Tot mai multe agenţii din Ungaria au început să organizeze opriri la castelul din Carei pentru grupurile organizate de turişti care merg în Ţinutul Secuiesc. De asemenea, porţile castelului au început să fie trecute de tot mai mulţi turişti din ţările est-europene. S-au înregistrat vizitatori chiar şi din ţări extrem de îndepărtate, cum ar fi SUA, Mexic, China, Australia, Israel şi chiar Jamaica.

Expoziţii permanente şi tematice
Turiştii sunt atraşi la castel atât de cele două expoziţii permanente, “Castelul de altădată” şi “Careiul de altădată”, cât şi de numeroasele expoziţii tematice găzduite. La fel de apreciată este şi expoziţia figurilor de ceară, devenită la rândul său o expoziţie permanentă în castelul din Carei. Printre expoziţiile tematice cele mai apreciate de public s-au numărat: expoziţiile de arme medievale şi de porturi săseşti din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, expoziţia Trofee din Africa şi colecţia de arme Sir Dr. Panczel Zoltan Tibor şi expoziţia “Egiptul Faraonilor”. Ultima dintre ele a înregistrat peste 6.500 de vizitatori.
De la redeschidere, castelul Karolyi a găzduit peste 500 de evenimente culturale, organizate de Muzeul Judeţean, Centrul de Promovare a Turismului Cultural, în colaborare cu Direcţia de Cultură şi Sport. Numai în cursul anului primelor nouă luni ale acestui an, în castel au fost organizate astfel de evenimente.