Consilierii locali careieni, reuniţi azi în şedinţă extraordinară, au aprobat contractarea a trei credite, în valoare totală de 1,488 milioane de lei, pentru a asigura cofinanţarea a două proiecte de investiţii şi finanţarea corecţiilor financiare la proiectul de reabilitare a castelului Karolyi.

cl3
Primul proiect de pe ordinea de zi se referea la aprobarea contractării de către Primăria Carei a unui împrumut de 206.000 lei de la Ministerul Finanţelor pe termen de maxim 10 ani în scopul cofinanţării construcţiei de locuinţe sociale. Criticat de consilierii liberali că ar supraîndatora Careiul, primarul Kovacs a arătat că gradul de îndatorare se calcuzează anual, în funcţie de veniturile proprii de peste 20 milioane lei, fiind admis un grad de îndatorare de 30%. Anul acesta, Careiul va trebui să plătească rate şi dobânzi în valoare de nouă milioane lei pentru creditul accesat în vederea implementării proiectelor transfrontaliere. Primarul a mai arătat că aceste credite acordate de Ministerul Finanţelor au o dobândă deosebit de avantajoasă. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, chiar dacă consilierii liberali s-au abţinut.
Al doilea proiect viza aprobarea contractării unui alt credit de la Ministerul Finanţelor, în valoare de 138.000 lei, pe maxim 20 de ani, pentru finanţarea corecţiilor financiare aplicate proiectului de renovare a castelului Karolyi. Consilierul Ilie Ciută a criticat calitatea lucrărilor de reabilitare a obiectivului istoric. Primarul Kovacs a arătat că, faţă de corecţiile aplicate altor proiect cu finanţare europeană implementate în ţara noastră, cea de la proiectul de reabilitare a castelului e mică. Pe calea instanţei, valoarea acesteia a fost redusă cu circa 70% faţă de cea iniţială. Este vorba de lucrări executate, care nu au putut fi decontate în cadrul proiectului. Liberalii s-au abţinut şi de această dată de la vot, însă proiectul a fost aprobat de ceilalţi consilieri.

cl4
În schimb, consilierii au aprobat în unanimitate contractarea unui alt credit de la Ministerul Finanţelor, în valoare de 1,144 milioane lei, pentru asigurarea cofinanţării proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată” la nivelul municipiului Carei. Mai precis, Primăria Carei trebuie să asigure o contribuţie de 2% din valoarea investiţiilor realizate în Carei pentru reabilitarea staţiei şi puţurilor de la Doba, schimbarea conductei de aducţiune, respectiv reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe raza municipiului. Valoarea totală a investiţiilor este de circa 13 milioane euro, a arătat city-managerul Beko Tamas.

cl1
Primarul Eugen Kovacs a anunţat că anul acesta va mai supune aprobării Consiliului Local accesarea unui credit de cel puţin cinci milioane de euro pentru asfaltarea străzilor afectate de lucrările de la reţeaua de apă. Tot în şedinţa de azi au mai fost aprobate rectificarea bugetului local, desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local în consiliul de administraţie al unităţilor de învăţământ în anul şcolar 2015-2016, respectiv atribuirea în folosinţă gratuită a unui spaţiu din incinta castelului în favoarea Fundaţiei Grof Karolyi Sandor.

Szasz Lorand