FOTO. Slujbă de sfințire a grâului din Bazinul Carpatic oficiată la Căpleni, în prezenţa vicepremierului Ungariei, Semjén Zsolt

Slujba de sfințire a grâului din Bazinul Carpatic a fost oficiată azi la Căpleni, în prezenţa vicepremierului Ungariei, dr. Semjén Zsolt.
Evenimentul a debutat cu rugăciune comună la Biserica Sf. Anton din Căpleni, rostiă de episcopul romano-catolic de Satu Mare, Eugen Schönberger. La finalul acesteia, participanţii s-au deplasat la o tarla de grâu de lângă Căpleni.
Deputatul Magyar Lorand, vicepreşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, a arătat că este o mândrie pentru judeţul Satu Mare să găzduiască în acest an Sărbătoarea de sfințire a grâului din Bazinul Carpatic.
Vicepremierul Semjén Zsolt, sub patronajul căruia se desfăşoară programul Pâinea Maghiarilor – 15 milioane de boabe de grâu și Sărbătoarea de sfințire a grâului din Bazinul Carpatic, a declarat că această sărbătoare se referă la unitatea maghiarilor.
„Poate că ne-au despărțit granițele, dar eternitatea maghiară nu poate fi despărțită. De aceea pâinea maghiară este un simbol al unității eterne că oriunde trăim în lume suntem membri ai aceluiași neam. Grâul, care crește oriunde în bazinul Carpaților, îți va oferi și o singură pâine. Exact același lucru s-a întâmplat cu contractul de sânge, sângele nu a putut fi separat după aceea pentru a vedea care cui îi aparține. Toți au devenit una şi aşa s-a născut neamul maghiar. Se poate pune întrebarea, de ce grâu? Pál Teleki spunea că atunci când ungurii vorbesc despre viață, vorbesc despre grâu. Dar nu este nici o coincidență că atunci când Isus a stabilit sacramentul altarului, a ales grâul și strugurii. Cerealele se referă atât la Euharistie, cât și la hrana fizică”, a spus vicepremierul Ungariei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, a arătat că „grâul este ca un copil, dacă este bine crescut, apreciază grija și dă pâine bună”. „Îmi doresc ca anul acesta să semănăm în așa fel încât să avem o recoltă bună. Urmează luni dificile când alții caută să culeagă roadele muncii noastre. Depinde doar de noi să culegem grâul de care ne-am îngrijit ani de zile”, a adăugat preşedintele”, a spus preşedintele Pataki.
Manifestarea s-a încheiat cu Slujba de sfințire a grâului din Bazinul Carpatic, oficiată episcopul Eugen Schönberger în biserica romano-catolică Sf. Anton din Căpelni.