Amenda de 10.000 lei pentru amplasarea „ilegală” a statuii Kolcsey în Carei, anulată de instanţă

La exact un an de la amplasarea statuii lui Kolcsey Ferenc în centrul Careiului, Judecătoria Oradea a anulat procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției de 10.000 lei întocmite de Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare pentru amplasarea „ilegală” a respectivei statui.
Procesul a început iniţial la Judecătoria Carei, dar în urma unor articole aranjate, publicate sub forma unor atacuri la magistraţii careieni, procesul a fost strămutat la Judecătoria Oradea.
„Admite plângerea contravenţională formulată de petenta UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ CAREI, prin primar, în contradictoriu cu intimatul MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL – DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ SATU MARE. Anulează procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria MCPN nr. 7204/11.04.2023 întocmit de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Satu Mare şi dispune înlăturarea sancţiunilor aplicate prin acesta”, se arată în soluţia pe scurt în dosarul 1681/218/2023 de pe rolul Judecătoriei Oradea.
Sentinţa Judecătoriei Oradea nu este definitivă, putând fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicare.
Primăria Carei a fost reprezentată de avocatul Coza Valerian, atacat în mod constant de autotintitulata jurnalistă Daniela Ciuta. Probabil că mulţi din gaşca Danielei Cita nu şi-au dorit ca acesta să câştige procesul de la Oradea.
După circul penibil şi de prost gust pus în scenă la inaugurarea statuii în prezenţa fostului preşedinte al Ungariei, Katalin Novak, de către naţionaliştii şi extremiştii invitaţi la Carei de autotintitulata jurnalistă Daniela Ciuta, a apărut prin poştă şi amenda aplicată de Direcția pentru Cultură Satu Mare. Virgula între subiect şi predicat a jubilat, scriind numeroase compuneri pe această temă. A fost prezentă la înfăţişări doar pentru a-i lua interviuri sforăitoare directorului amendator Danciu Zamfir.
Reamintim că la întocmirea procesului verbal de contravenție s-a menționat că ”UAT Municipiul Carei nu este de față”, deși directorul Direcției pentru Cultură Satu Mare, Danciu Zamfir, s-a aflat chiar lângă sediul Primăriei Carei, în timpul unei zile cu program normal de lucru, la ora 10.00.
”La data de 11 aprilie 2023, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Satu Mare a întocmit un proces verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care sancționează UAT Municipiul Carei cu amendă în valoare de 10.000 lei, menționând că UAT Municipiul Carei nu este de față, deși la ora 10.00, în data de 11.04.2023, în incinta instituției fiind prezentă întreaga conducere a municipiului, fiind o zi cu program normal de muncă. De asemenea, agentul constatator a dispus desființarea lucrărilor și aducerea la forma inițială”, se arată în raportul semnat de secretarul general al municipiului Carei, cj. Adela- Crina Oprițoiu.
Procesul verbal cu amenda a fost comunicat prin poștă, astfel încât să ajungă la Primăria Carei peste o săptămână.
”Procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care se sancționează UAT Municipiul Carei a fost comunicat instituției noastre prin poștă la data de 18.04.2023, fiind înregistrat la instituția noastră cu nr.7929/18.04.2023”, se mai arată în raport.