Judecătoria Carei i-a condamnat luni la câte patru ani de închisoare cu executare pe administratorii ștrandului termal din Acâș, Viorel Zoicaș și Ioan Crăciun, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă după ce doi părinți au decedat în urma unei explozii în incinta ștrandului, iar copilul lor a suferit arsuri grave pe 60% din suprafața corpului.
De-a lungul timpului, acest caz a fost numit de către unii ”Colectiv de Satu Mare”.
Cei doi administratori ai ștrandului, Viorel Zoicaș și Ioan Crăciun, au fost condamnați doar pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, întrucât infracțiunile de vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă de care au mai fost acuzați s-au prescris.
Familiile celor două victime vor primi în mod cumulat 550.000 de euro, potrivit sentinței Judecătoriei Carei.
”După nouă ani de la tragicul accident petrecut la Băile Termale Acâș, în care doi părinți și-au pierdut viata, iar copilul lor in vârstă de 5 ani a suferit arsuri grave pe 60% din suparafața corpului, Justiția a pronunțat o sentință de condamnare în primă instanță. Cei doi administratori au fost condamnați la închisoare cu executare, iar aparținătorii victimelor trebuie să primească despăgubiri conform sumelor stabilite de instanța de judecată. Până la data pronunțării acestei hotărâri, două dintre infracțiuni s-au prescis, iar infractiunea de ucidere din culpă pentru care au fost condamnați cei doi administratori se va prescrie anul viitor. Sper ca Justiția să reușească să pronunțe o hotărâre definitivă înainte de împlinirea termenului de prescripție, astfel încât cei vinovați să plătească pentru această tragedie care a avut urmări deosebit de grave pentru o întreagă familie”, a declarat avocatul Filip Marin Nicolae din cadrul Baroului Sălaj, care a reprezentat persoanele vătămate în acest dosar.
Reamintim că în 01.09.2014, într-o încăpere de băi la vană din incinta Băi Termale Acaș a avut loc o explozie, ca urmare a unor acumulări de gaz metan provenit din apa termală. În urma acestui eveniment, au decedat doi soți, iar copilul lor în vârstă de 5 ani a suferit arsuri grave pe 60% din suprafața corpului. În urma anchetei, a reieșit că vina ar aparține administratorilor ștrandului pentru că nu au luat măsurile necesare în vederea preîntâmpinării producerii exploziei, în care au decedat cei doi soți, clienți ai ștrandului respectiv.