Consiliul Local Carei a decis în ședința de azi ca părinților să li se ceară acordul în vederea impunerii unor măsuri riguroase în vederea asigurării disciplinei și evitării violențelor în unitățile de învățământ din oraș.
De fapt, înscrierea copiilor la școală este condiționată de acceptarea regulilor prin consimțământul părinților. Regulile au fost propuse de directorii unităților de învățământ din Carei.
Primarul Eugen Kovacs a declarat că aceste măsuri sunt necesare pentru ca disciplina și atmosfera din școli să fie favorabile învățământului, nu tulburărilor și violențelor.
Măsurile au fost adoptate ca urmare a solicitărilor din partea unităților de învățământ, a creșterii sesizabile a nivelului de violență, bullying, insecuritate, organizare deficitară și imposibilitatea/ îngreunarea realizării în bune condiții a actului educațional din unitățile de învățământ din Carei.
Principalele măsuri adoptate sunt:
1. Acordul privind posibilitatea testarii/consultarii/examinaril starii de sanatate a elevului. Aici includem atât examinarea bolilor infectioase, care poate prezenta pericolul infectarii altor persoane, cat examinarea psihologica/psihiatrica in cazul deficienfelor comportamentale repetate, cat si testarea antidrog, etilo-test. Toate aceste examinări/teste/consultatii pot fi efectuate doar de personalul abilitat, cu competente in domeniu sau reprezentanti ai unor institutii partenere.
2. Restrictionarea folosirii telefoanelor mobile, tabletelor, laptopurilor personale in timpul orelor, cu posibilitatea confiscarii acestuia si returnarea bunului la cererea scrisa a părintelui/tutorelui.
3. Cheltuielile legate de repararea/reamenajarea deteriorarii voite a echipamentelor, a mobilierului, a imobilelor si interiorul unitatilor de invatamant să fie imputata parintelui/tutorelui.
4. Restrictionarea parasirii incintei curtii unitatilor de invatamant de către elevi, amenajarea unui punctul de vanzare produse de panificatie/lactate/dulciuri /apa si racoritoare/fructe (fara produse de tutun, alcool, cafea, bauturi energizante…). Restrictionarea accesului nemotivat al persoanelor straine in incinta scolii in timpul programului. Intarirea supravegherii elevilor in pauze.
5, Organizarea de sedinte ale Consiliului de administratie a scolii cel putin odata pe luna sau ori de cate ori este nevoie, invitarea la aceste sedinte a reprezentantilor Politiei de proximitate, Politiei Locale, ai mediatorilor scolari din subordinea D.A.S, arondarea unitatilor de invatamant la personalul angajat ca si mediatori gcolari, disponibilizarea acestora la ordinea directorului unitatii de invatamant, solicitarea angajarii de pedagogi de sprijin de la I.Ș.J unde este nevoie.
6. Abaterile comportamentale repetate constatate sa fie sancfionate prin reducerea notei la purtare, avand consecinta restrictionarea temporara a drepturilor privind acordarea burselor sau acordarii altor beneficii sociale aflate la latitudinea D.A.S Carei.