Proiect transfrontalier pentru dezvoltarea și modernizarea expozițiilor din castelul Karolyi și cetatea Gyula (Ungaria)

Orașele Carei și Gyula din Ungaria doresc să depună un proiect transfrontalier INTERREG în vederea punerii în valoare a istoriei comune a celor două localități, îmbinată prin familia nobiliară Karolyi, informează Primăria Carei.




Obiectivul vizat de proiect îl constituie dezvoltarea și modernizarea expozițiilor din castelul din Carei și cetatea Gyulai.
Primarul Careiului, Eugen Kovacs, a avut o întâlnire în acest sens cu reprezentanții orașului Gyula, în frunte cu primarul dr. Görgényi Ernő, la care a participat și avocatul Eva Mărginean, în calitate de reprezentant al fundației Grof Karolyi Sandor, și directorul Secției Carei- Tășnad a Muzeului Județean, dr. Hago Attila Nandor.
Primarul din Gyula, dr. Görgényi Ernő, s-a declarat încântat de aspectul orașului Carei, al instituțiilor publice, a castelului Karolyi și a parcului dendrologic.
”Careienii sunt norocoși că o bună parte din clădirile istorice ale orașului au supraviețuit demolărilor din regimul comunist, respectiv că majoritatea acestor clădiri au fost modernizate, fiind conservate pentru generațiile viitoare. Am mai implementat cu succes proiecte INTERREG, dispunem de o experiență serioasă în acest domeniu. După părerea mea, avem șanse foarte mari de a obține finanțare în acest proiect pe care vrem să-l pornim împreună cu Careiul. Scopul proiectului este de a ne prezenta moștenirea noastră construită. Careiul participă cu castelul Karolyi, iar noi cu modernizarea expoziției din cetatea Gyula, veche de 600 de ani ”, a declarat primarul din Gyula.