Guvernul a aprobat în şedinţa de azi, prin hotărâre, majorarea la 3.300 de lei a salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reprezentând o creştere de 10% faţă de luna septembrie 2023.
În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a spus că salariul minim va fi majorat cu 10%, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, dar că ordonanța privind creșterea salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară a fost scoasă de pe ordinea de zi, pentru că, din calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor, acestea ar fi scăzut de fapt, în urma introducerii plății asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii.
„Calculele prezentate în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea. Eu nu sunt de acord cu acest lucru”, a explicat Ciolacu.
„Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă! Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel”, a precizat el.