Prefectul Radu Roca, în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat, azi 20 septembrie 2023, de urgență, ședința Unității Locale de Decizie (ULD), informează Instituția Prefectului.
Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța a informat membrii ULD despre apariția unor focare de pestă porcină africană la șase gospodării individuale de pe raza localității Urziceni.
S-a adoptat Decizia Nr. 20 din 20.09.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul și combaterea pestei porcine africane în exploatațiile identificate și în zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatațiile afectate, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere. S-a impus interdicţia de scoatere din exploataţiile afectate a furajelor pentru animale, a gunoiului de grajd, materiale si ustensile posibil contaminate, respectiv au fost dirijate spre denaturare cadavrele porcilor ucişi, sacrificaţi si morţi.
S-a stabilit o zonă de protecție în jurul focarului:
– din Urziceni cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Urziceni
Exploatație comercială SC Csaba &Csaba SRL
De asemenea a fost stabilită o zonă de supraveghere în jurul focarului:
– din Urziceni cu o rază de 10 km, incluzând localitatile: Berveni, Lucăceni, Cămin, Căpleni, Carei, Marna Nouă,Foieni, Berea, Ciumești, Viișoara, Uriceni Pădure
Exploatație comercială/Centru Colectare Material Seminal SC Boar Station Cămin SRL.
Prefectul Radu Roca solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.