Trăind defazaţi cu mai bine de un secol, Bubulina şi Bulă de Carei, împreună cu fanii lor neanderthalieni, ne tot bombardează de o vreme cu sloganul “Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”. Să fim sinceri, doar tembelii se mai tem că Ungaria vrea să ne fure Ardealul.
În spiritul Uniunii Europene, din care şi România a ajuns să facă parte, le aducem în atenţie un slogan şi mai de actualitate: “Ceva este etern! Toţi cetăţenii României au exact aceleaşi drepturi!”.
Toţi cetăţenii României au dreptul să trăiască liberi în această ţară. Nimeni nu e mai presus decât celălalt, indiferent că e de etnie română, maghiară, germană, romă sau de oricare altă etnie conlocuitoare.
Fiecare are dreptul să îşi păstreze limba, tradiţiile şi să îşi declarea liber apartenenţa la o anumită etnie. E treaba fiecăruia ce se consideră! Nimeni nu este cetăţean de rangul doi!
Nu trebuie să vină Bubulina şi Bulă de Carei, alături de fanii lor neanderthalieni, şi să ne explice că minoritarii sunt toleraţi în România şi ar face bine să accepte acest lucru. Nu poţi să îi trimiţi pe unii în Mongolia, în India, în Ungaria sau mai ştie naiba pe unde doar pentru că aşa îşi doreşte inimoara ta de român verde, plină de primitivism.
Toţi ne-am născut aici, avem strămoţii îngropaţi aici, avem proprietăţi aici, plătim impozite şi taxe cu toţii. Încă nu am auzit ca, de exemplu, maghiarii sau şvabii să trebuiască să plătească impozite şi taxe mai mici decât românii.
Cu toţii trebuie să trăim în armonie, căci dacă treburile merg bine, ne bucurăm cu toţii, iar dacă treburile merg prost, suferim cu toţii, indiferent că suntem de etnie română, maghiară, germană, romă sau oricare altă etnie conlocuitoare.
Cât despre Bubulina şi Bulă de Carei, alături de fanii lor neanderthalieni, nu trebuiesc băgaţi în seamă. Aceştia trăiesc în alte vremuri, cu mai bine de un secol apuse, în care totul se măsura în naţionalitate şi naţionalism. O gândire destul de primitivă pentru vremurile pe care le trăim.
Szasz Lorand