Reprezentanți ai Direcției de Cultură Carei au depus o coroană de flori la bustul lui Simion Bărnuțiu, cu ocazia aniversării a 215 ani de la nașterea acestuia.




Simion Bărnuțiu, preot greco-catolic, om politic, istoric, filozof, profesor universitar, unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania, s-a născut la 21 iulie 1808, în localitatea Bocșa, jud. Sălaj.
A studiat la Gimnaziul catolic din Carei, iar, apoi, la Academia Teologică din Blaj unde, după absolvire a fost hirotonit preot celib greco-catolic. A urmat și Academia Săsească de Drept din Sibiu timp de 3 ani. În 1848 a răspândit cunoscutul său manifest în care milita pentru egalitatea națională. Tot atunci se implică în revoluția română, fiind unul dintre principalii lideri ai mișcării de emancipare națională. Pe 14 mai 1848 a ținut un important discurs în Catedrala din Blaj “Sfânta Treime”, moment intrat în istorie ca Discursul de la Blaj.
Revoluția odată înfrântă, Simion Bărnuțiu s-a refugiat la Viena, apoi în Italia, la Pavia, unde se înscrie la cursurile Facultății Juridice și își ia doctoratul în drept. Revine la Viena, de unde va veni la Universitatea din Iași, unde rămâne să predea 10 ani. A fost unul dintre principalii militanți antisemiți.
În calitatea sa de profesor la Academia Mihăileană (1855-1860) și la Universitatea din Iași (1860-1864), Bărnuțiu a format oameni cu o gândire nouă, care ulterior, au cerut reforme democratice, votul universal, exproprierea moșiilor boierești și a celor mănăstirești.
Simion Bărnuţiu a fost străbunicul lui Iuliu Maniu, marele om politic care a contribuit esenţial la Unirea Transilvaniei cu România.