Prefectura Satu Mare a comunicat rezultatele controalelor efectuate de echipele de control constituite în baza Ordinelor prefectului nr. 220/10.07.2023 și 221/11.07.2023 pentru verificarea centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârsnice, persoanelor cu dizabilități și copiilor, pe parcursul zilei de ieri.
Astfel, în data de 12.07.2023 au fost verificate opt centre rezidențiale de îngrijire și asistență socială dintre care șase pentru persoane cu dizabilități, unul pentru persoane vârsnice și un centru rezidenţial de îngrijire şi asistenţă pentru mamă şi copil.
Din cele opt centre, șase sunt cu finanțare publică, aparținând DGASPC Satu Mare (cinci în Satu Mare și unul în Noroieni), unul al unei organizații neguvernamentale în Homoroade (Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare) și unul gestionat de un operator economici de tip SRL, în Medieșu-Aurit (SC Oldromedica SRL).
Centrele verificate în cursul zilei precedente au 314 persoane rezidente, dintre care 128 persoane vârstnice, 175 persoane cu dizabilități și 11 persoane dependente găzduite de un centru maternal.
Au fost identificate următoarele deficiențe:
– Neîndeplinirea standardelor de licențiere;
– Lipsa măsurilor și a planurilor de pază a obiectivului și persoanelor;
– funcționare fără autorizație de securitate la incendiu, exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor, dezafectarea mijloacelor de alarmare la incendiu, depozitare materiale inflamabile lângă surse de căldură,
– starea generală de întreținere a clădirilor și a instalațiilor sanitare.
A fost aplicat un număr total de 20 de sancțiuni, din care 4 amenzi în cuantum total de 14.500 lei și 16 avertismente.
Sancțiunile au fost aplicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (o amendă și 14 avertismente), Inspectoratul Județean de Poliție (2 avertismente și două amenzi) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (o amendă).