Careiul riscă să nu poată finaliza proiectele din fonduri europene. Decontări întârziate de aproape 40 milioane lei

Primăria Carei înregistrează dificultăți în finalizarea proiectelor din fonduri europene din cauza întârzierilor înregistrate la decontări, informează administrația locală careiană.




”La Carei, avem în implementare peste 30 de proiecte din fonduri europene. Potrivit contractelor de finanțare încheiate cu autoritățile de management, respectiv Ministerul Dezvoltării și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cererile de plată se decontează în 30 de zile de la depunere. Din păcate, de câteva luni, acest sistem nu funcționează și avem cereri nedecontate din perioada ianuarie- iunie 2023”, a declarat primarul Careiului, Eugen Kovacs.
Conform contractelor încheiate, Primăria Carei ar trebui să primească peste 16 milioane de lei din cereri de prefinanțare, peste 20 milioane lei din cereri de plată și 1,9 milioane lei din cereri de rambursare.
Cele mai importante proiecte de acest gen se referă la modernizarea și extinderea iluminatului public, proiectele de Mobilitate urbană, extinderea și reabilitarea Școlii Gimnaziale nr.1, reabilitarea și modernizarea Grădiniței nr.3, biblioteca cu parcare subterană și bazinul de înot.
”Aceste proiecte trebuiesc finalizate până în 31 decembrie 2023. Dacă nu se deblochează circuitul decontărilor există riscul ca toate aceste proiecte să nu fie finalizate la termen. Consider că astfel de întârzieri poate aduce daune orașului Carei. Sunt nevoit să fac toate demersurile care depind de mine la autoritățile Statului Român pentru a debloca situația și a evita nefinalizarea proiectelor la termenul asumat”, a declarat primarul Eugen Kovacs.