Consilierii locali careieni au votat în ședința de azi documentația tehnică- etapa DALI pentru obiectivul de investiție ”Remanajare parc zona Monumentului Ostașului Român”. Proiectul urmează să fie depus spre finanțare în cadrul PNRR.
Potrivit documentației aprobate, valoarea investiției este de 27,7 milioane lei cu TVA inclus (23,31 milioane lei fără TVA). Lucrările de construcții și montaj se ridică la 20,9 milioane lei cu TVA inclus (17,56 milioane lei fără TVA).
În urma consultării publice, s-a renunțat la locul de joacă și la punctul de alimentație publică din documentația inițială.
Consilierul local Dan Bontea a propus să nu se renunțe la locul de joacă, pe motiv că zona e frecventată de foarte mulți copii, cărora li se reproșează că se urcă pe monument.
Observația a fost catalogată drept una foarte bună de primarul Eugen Kovacs și a fost însușită de consilierii locali. Suntem curioși cum va fi linșat mediatic, cu virgulă între subiect și predicat, consilierul Bontea pentru inițiativa sa.
Soluția propusă prevede creșterea suprafeței pietonale și punerea în valoare a monumentului. Parcul nou format va dispune de o zonă mai mare dedicată defilării paradelor militare, organizărilor de evenimente care au ca subiect comemorarea eroilor și spații diverse de recreere și contemplare pentru public.
Din suprafața totală de 17.925 mp, aproape 9.605 mp o vor reprezenta zonele verzi, cu gazon. Plantările se vor face cu specii de arbori specifici zonei, împrejmuirea cu gard viu, pâlcuri de arbusti în exteriorul aleilor, flori albe pe suprafeţele gazonate din interior, de-a lungul aleii principale, pentru marcarea volumetrică a traseului de defilare a paradelor militare.
Zona 1: Zona verde amenajată cu flori
– realizarea de chenare delimitate perimetral cu bănci placate cu piatră, iluminate ambiamental cu platbenzi amplasate sub bănci.
Zona 2: Fântâna și Totem 1
– păstrarea fântânii existente, înlocuirea rigolelor existente
– executarea unui totem 1 din b.a., placat cu piatră de 4 cm grosime
Zona 3: Monument. Copertine, parcare și Totem 2
– crearea unor locuri de șezut din blocuri de piatră, placarea cu pavaje din dale și gazon a pardoselii, iluminarea monumentului cu corpuri de o înălțime medie de maxim un metru
– crearea a două copertine amplasate în stânga și dreapta monumentului
– crearea a șase locuri de parcare cu acces din B-dul 25 Octombrie
– executarea unui Totem 2 din b.a., placat cu piatră de 4 cm grosime
Zona 4: Statuia Ferdinand
– reamplasarea statuii Ferdinand care va separa cele două artere principale pietonale care conduc spre trecerile de pietoni
Zona 5: Parc – completarea cu vegetație pentru menținerea specificului parcului
Zona 6: Amfiteatru plus Servicii
– crearea unei zone de depozitare, spațiu tehnic și grupuri sanitare destinate parcului
Zona 7: Squar
– crearea unei zone minerale cu vegetație înaltă în extremitate estică a parcului cu bănci laterale și rigole metalice la fiecare copac, cu iluminat din pardosea, indirect de la fiecare copac.
Machetele proiectului inițial: