Fără naţionalişti şi extremişti importaţi, Careiul este un oraş în care etniile română, maghiară, şvabă, romă şi celalte convieţuiesc paşnic şi se respectă reciproc.
De exemplu, la manifestările de comemorare a poetului naţional Mihai Eminescu, organizate azi la bustul său din centrul Careiului, nimeni nu a venit să huiduie, să scuipe sau să facă larmă cu talanga.
Asemenea gesturi de prost gust nu îi caracterizează pe careieni, indiferent de etnia lor. Cu excepţia a unui cuplu, a cărui nume nu merită să îl pronunţăm. Un cuplu care nu reuşeşte să îşi găsească locul în comunitatea în care trăieşte, temându-se permanent că maghiarii vor fura Ardealul.
Nu mai are rost să insist cum s-au manifestat naţionaliştii şi extremiştii invitaţi la Carei de acest cuplu care nu reuşeşte să rezoneze cu comunitatea din care fac parte. Însă trebuie să remarc că nu erau careieni.
Este îmbucurător şi dătător de speranţă faptul că acest cuplu nu mai are audienţă în rândul careienilor, care s-au săturat de instigările lor fără sens.
De altfel, se vede că la manifestările la care participă oricare dintre cei doi membri ai acestui cuplu audienţa este tot mai limitată. S-a văzut şi astăzi la comemorarea lui Eminescu. Cuplul în cauză a lansat mai multe invitaţii în mediul online, însă abia s-au strâns circa 15 persoane.
Probabil că multora le e jenă chiar şi să apară în poză cu cei care au provocat bâlciul naţionalist de la inaugurarea statuii poetului şi omului politic Kolcsey Ferenc, la care s-a huiduit, s-a făcut larmă cu talanga şi s-a scuipat în direcţia preşedintelui Ungariei, Novak Katalin.
Sunt sigur că dacă acest cuplu ar dispărea din peisaj la manifestările de genul celei de azi ar participa mult mai multă lume. Sper că vom trăi şi asemenea zile.