În cadrul negocierilor din ultimele săptămâni UDMR a dat dovadă de flexibilitate, pentru a susține continuitatea în guvernare, anunţă liderul senatorilor UDMR, Turos Lóránd.
Prezentăm integral mesajul senatorului UDMR de Satu Mare:
Am considerat că este important să guvernăm împreună cu partenerii noștrii de coaliție pentru a duce la capăt munca și proiectele începute și asumate în programul de guvernare pentru societate și totodată pentru reprezentarea comunității noastre la nivel guvernamental.
UDMR și-a asumat responsabilitatea de a guverna până în anul 2024, iar din decembrie 2020 am dovedit profesionalism la conducerea ministerelor care ne-au fost încredințate. Activitatea pe care am desfășurat-o nu a fost criticată profesional de nimeni și a fost apreciată de comunitatea noastră. Încă o dată, am demonstrat că suntem capabili să reprezentăm interesele comunității noastre în guvern.
În acordul politic semnat în 2021 era prevăzut că se schimbă premierul, dar nu și ministerele. Totuși lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. În momentul semnării acordului am fost 3 parteneri, iar în momentul de față vorbim despre formarea guvernului de către doar două partide.
Astfel cuvântul dat nu a fost respectat. În cei doi ani și jumătate miniștrii UDMR au dovedit profesionalism, responsabilitate, transparență dar și flexibilitate. Rezultatele miniștrilor noștrii sunt clare, iar acest lucru este recunoscut de către toată lumea. Totuși nu a existat niciun argument profesional din partea PNL și PSD pentru a ne explica de ce ar trebui să renunțăm la ministerele deținute de noi până acum. Chiar dacă am fost dispuși să facem compromisuri cu partenerii de coaliție, în final am fi rămas oricum fără cele trei ministere conduse de noi până acum.
Această formă a fost inacceptabilă pentru noi. Cel mai important mesaj pentru noi și pentru societate este că protocolul semnat, cuvântul dat, este obligatoriu pentru toată lumea. Credem că numai prin respectarea cuvântului dat se poate redobândi încrederea în liderii politici. De asemenea, la Congresul UDMR am spus că nu vom guverna cu orice preț, și nici dragoste cu forța nu se poate face.
Noi continuăm munca noastră în beneficiul comunității. A face parte din guvern este un mijloc, și nu un scop. Marea majoritate a programelor de dezvoltare lansate de UDMR au fost finalizate, contractele au fost semnate și vom continua să sprijinim comunitățile noastre. Rolul nostru în Parlament se intensifică, vom continua să inițiem proiecte legislative, vom continua să promovăm interesele comunităților noastre. Vom continua să lucrăm în administrațiile locale, care vor fi adevăratele motoare de dezvoltare în anii următori, datorită implicării noastre guvernamentale de până acum.