Satu Mare este apreciat de oficialii Institutului Republican Internațional (IRI) din Washington, ca fiind un partener strategic în ceea ce privește gestionarea crizei umanitare de la granița cu Ucraina.

Ca urmare a implicării masive a instituțiilor publice, a ONG-urilor locale și a societății civile din județul Satu Mare în ceea ce privește suportul acordat refugiaților privind cazarea, integrarea socială și logistica transporturilor cu ajutoare peste graniță, Institutul Republican Internațional a decis să organizeze la Satu Mare, în perioada 4-5 mai 2023, o serie de sesiuni de lucru pe tema crizei refugiaților din Ucraina, prin implicarea deputatului Nagy Szabolcs.
În deschiderea sesiunii de astăzi, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Oliviu Buzgău, a amintit de sprijinul permanent acordat de administrația județeană prin instituțiile din subordine, încă din primele zile ale izbucnirii conflictului. A subliniat, de asemenea, rolul important pe care îl au în continuare ONG-urile și comunitatea sătmăreană în sprijinirea celor care fug din calea războiului.
Participă la aceste dezbateri organizații din România, Polonia, Moldova și reprezentanți ai municipalităților din apropierea granițelor cu Ucraina – Satu Mare, Baia Mare, Botoșani. Împărtășim cele mai bune practici și lecții învățate despre managementul acestei crize, aducem îmbunătățiri în ceea ce privește integrarea refugiaților și încercăm să găsim soluții la provocările pe termen lung în ceea ce privește migrația.