Sancțiune pe șestache a Direcției de Cultură: Susține că nu a găsit pe nimeni la Primăria Carei, iar amenda a trimis-o prin poștă

În ședința de azi, consilierii locali careieni au aprobat în unanimitate angajarea unui avocat și contractul de asistență juridică pentru anularea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției de 10.000 lei întocmite de Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare pentru statuia lui Kolcsey Ferenc.

Municipiul Carei va fi reprezentat de avocatul Coza Valerian, contra unui onorariu de 1.000 de lei.




Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali prezenți la ședință, fără alte intervenții.
Autointitulata jurnalistă Daniela Ciuta a rămas cu buza umflată, deși se pregătise să transmită live eventualele dezbateri.
În schimb, din raportul anexat proiectului de hotărâre reiese modul îndoielnic în care a acționat Direcția de Cultură Satu Mare.
La întocmirea procesului verbal de contravenție au menționat că ”UAT Municipiul Carei nu este de față”, deși directorul Direcției pentru Cultură Satu Mare, Danciu Zamfir, s-a aflat chiar lângă sediul Primăriei Carei, în timpul unei zile cu program normal de lucru, la ora 10.00.
”La data de 11 aprilie 2023, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Satu Mare a întocmit un proces verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care sancționează UAT Municipiul Carei cu amendă în valoare de 10.000 lei, menționând că UAT Municipiul Carei nu este de față, deși la ora 10.00, în data de 11.04.2023, în incinta instituției fiind prezentă întreaga conducere a municipiului, fiind o zi cu program normal de muncă. De asemenea, agentul constatator a dispus desființarea lucrărilor și aducerea la forma inițială”, se arată în raportul semnat de secretarul general al municipiului Carei, cj. Adela- Crina Oprițoiu.
Procesul verbal cu amenda a fost comunicat prin poștă, astfel încât să ajungă la Primăria Carei peste o săptămână.
”Procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care se sancționează UAT Municipiul Carei a fost comunicat instituției noastre prin poștă la data de 18.04.2023, fiind înregistrat la instituția noastră cu nr.7929/18.04.2023”, se mai arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre.
Probabil că, în cazul în care directorul Danciu Zamfir ar fi anunțat conducerea Primăriei Carei despre constatările sale, cu o zi înainte de dezvelirea statuii lui Kolcsey Ferenc, la care a participat și președintele Ungariei, Novak Katalin, ar fi putut fi luate măsuri imediate pentru remedierea situației.
În acest fel nu s-ar mai fi prelungit inutil scandalul public legat de acest subiect și nu s-ar mai fi dat apă la moară naționaliștilor și extremiștilor invitați la dezvelirea statuii de către autoinitulata jurnalistă Daniela Ciuta, cea care se încăpățânează