Deputatul UDMR de Satu Mare Nagy Szabolcs condamnă ferm manifestările cu caracter şovin la care s-a dedat ieri un grup de naţionalişti şi extremişti aduşi la Carei pentru a face scandal la dezvelirea statuii poetului poetului Kölcsey Ferenc în Carei, eveniment la care a participat și președintele Ungariei, Novák Katalin.

Prezentăm integral poziţia deputatului Nagy Szabolcs:
Este trist faptul că asemenea manifestări extremiste au apărut în Careiul multicultural şi multietnic, însă e îmbucurător faptul că numărul acestor naţionalişti extremişti este atât de mic. Condamn ferm astfel de manifestări cu caracter şovin şi consider că ele nu trebuie să se mai repete într-un stat democratic, membru al Uniunii Europene.
Oricât s-au străduit aceşti indivizi cu comportament de mahala să compromită înălţătorul eveniment al dezvelirii statuii poetului Kölcsey Ferenc în Carei, la care a participat și președintele Ungariei, Novák Katalin, consider că nu şi-au atins scopul.
Dacă punem în balanţă aplauzele sutelor de participanţi decenţi cu urletele celor câteva zeci de naţionalişti devine clar faptul că bunul simţ şi civilizaţia au învins primitivismul şi mitocănia.
Românii şi maghiarii trebuie să convieţuiască paşnic şi să se respecte reciproc, împreună cu celelalte etnii care trăiesc în această ţară. Numai împreună putem învinge provocările acestor vremuri tensionate, cu un război care se desfăşoară în apropierea noastră.
În altă ordine de idei, era de așteptat că, după ce și la nivel de Parlament unii politicieni județeni încearcă să provoace conflicte interetnice prin minciuni, pentru simple calcule electorale, alți extremiști din țară vor crede că în județul Satu Mare e loc de astfel de discurs. Le transmitem și prin succesul evenimentului de ieri că nici Careiul, dar nici județul Satu Mare nu e locul potrivit pentru a încerca destrămarea convieţuirii pașnice și respectului reciproc între etnii.