Astăzi, 27 martie, este Ziua Mondială a Teatrului. Cu această cazie, directorul Direcției de Cultură Carei, Bogdan Georgescu, a prezentat istoria Teatrului din Carei.

Teatrul din Carei a fost construit în 1907 sub îndrumarea maistrului Bede Antal, după proiectul lui Kopecsek György, un arhitect celebru al acelor vremuri, de numele căruia se leagă şi construcţia Filarmonicii din Oradea şi a unor teatre din Ungaria.




Edificiul, care avea 200 de locuri şi 26 de loje, a purtat numele scriitorului careian Gáll Jószef (născut în anul 1811) până în anul 1920, când este numit Teatrul Carmen Sylva. Careiul a avut trupă proprie de teatru, fondată în 1901 de Krémer Sándor, care a avut în repertoriu în special spectacole de operetă. În anul 1920 trupa de teatru se desființează, iar clădirea este închiriată pentru proiecții de filme.
După anul 1945, minunea arhitecturală a vremii primește denumirea de Teatrul Popular. În 1953 clădirea, construită în stil secesionist, a fost “modernizată”, transformată atât în exterior, cât şi în interior.
Astfel, fără proiecte argumentate solid de sfaturi inginereşti, ci mai degrabă la îndemnul “preţios” al unor tovarăşi, Teatrul şi-a pierdut definitiv strălucirea de odinioară.
Au fost desfiinţate lojele, atât cele de la etaj, cât şi cele de la parter, iar în locul acestora şi a celor trei rânduri de scaune, a fost preferat un balcon şi două rânduri de scaune cu o intrare pe mijloc. Au mai fost realizate două ieşiri şi a fost modificat holul clădirii. Între timp a dispărut şi un candelabru extrem de frumos şi de preţios, care stătea agăţat de un tavan gravat extraordinar din punct de vedere architectural.
În perioada de glorie a culturii careiene, Sala teatrului din Carei reprezenta o bijuterie arhitecturală atât pentru artiştii care veneau să joace aici la Carei, cât şi pentru turiştii aflaţi în zonă.
Prin lucrările de “modernizare” din anii 1953 şi 1980, s-a distrus complet acustica sălii.
Până în anul 1990, clădirea a găzduit spectacole de teatru, concerte şi spectacole ale instituţiilor de cultură și învăţământ, în paralel cu funcţionarea Cinematografului ”23 August”. Din 1990 proiecția de filme încetează.
După 1995, elementele clădirii construite ulterior au început să se desprindă de clădirea mamă, iar în 15 septembrie 2008 clădirea a fost închisă, din motive de securitate a spectatorilor, după ce în prealabil, o parte însemnată a acoperișului a fost smulsă de un vânt puternic.
A fost reabilitat din fonduri europene și redeschis la 30 martie 2016.
Sursa: Direcția de Cultură Carei