Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, 15 Martie, a fost sărbătorită sobru azi după-amiază la bustul poetului Petofi Sandor din centrul Careiului, în prezenţa a peste o sută de persoane.

Au fost prezenţi primarul Eugen Kovacs, viceprimarul Ludovic Keizer, consilierii judeţeni Kovacs Monica, Eva Mărgineanu şi Balogh Sandor, consilieri locali, membri ai asociaţiilor culturale maghiare şi simpli careieni.
Între recitări de poezii, directorul Muzeului Municipal Carei, dr. Hago Attila Nandor, a prezentat semnificaţia istorică a Revoluţiei din 1848 pentru naţiunea maghiară, de la a cărei declanşare se împlinesc 175 de ani.
Au fost depuse coroane din partea pralementarilor UDMR de Satu Mare, a Primăriei Carei, a UDMR Carei, FDG Carei, a Protopopiatului Reformat şi a parohiilor reformate din Carei. Au depus corane şi flori Mold Marius şi prietenii, directori de instituţii de învăţământ, reprezentanţi ai asociaţiilor culturale maghiare şi simpli careieni.
Începând cu ora 17.00, la Teatrul Municipal Carei va avea loc spectacolul intitulat ”Patria este tot timpul aici”, organizat de profesorul Szilveszter Lorincz.
În discursul său, primarul Eugen Kovacs, preşedintele UDMR Carei, a vorbit despre noţiunile de libertate şi libertate, pentru care au luptat revoluţionarii din 1848, în contextul actual, al războiului din Ucraina.
“Trăim vremuri grele şi primejdioase, când aceste două noţiuni “libertate” şi “siguranţă” devin şi mai valoroase. În vecinătate noastră se poartă un război şi în acest timp, să recunoaştem, este destul de greu să ne păstrăm libertatea, şi siguranţa căminului, a familiei şi a naţiunii. Ce putem face în astfel de situaţii? Nimic altceva decât să încercăm să ne păstrăm sângele rece, gândirea limpede pentru ca vântul războiului să nu ne atragă în ceva care să aibă consecinţe catastrofale ireversibile asupra vieţii şi destinelor noastre”, a declarat primarul Eugen Kovacs.

Programul a continuat cu spectacolul pus în scenă de elevi ai Liceului Teoretic Carei, coordonaţi de profesorul Szilveszter Lorincz, în faţa unei săli pline de spectatori.