După 2 ani complicați legați de situația pandemiei, cele 5 țări partenere- Franța, Macedonia de Nord, Spania, Italia și România (Liceul Teoretic Carei) participante la proiectul Erasmus+ „De la Covid 19 la Agenda 2030: nu lăsăm pe nimeni în urmă” au fost mai mult decât motivați să se reîntâlnească din nou.

După două mobilități prealabile din Spania și Franța în mai, respectiv în octombrie 2022, am așteptat cu nerăbdare să ne întâlnim cu prietenii nostri europeni din sudul Italiei, la Institutul de Învățământ Superior „Felice Alderisio” (I.I.S.) din Stigliano, Italia.




Liceul a mai girat o mobilitate online al acestui proiect Erasmus, în timpul pandemiei, când partenerii și-au prezentat powerpoint-uri comentate, au participat la jocuri online, au vizionat videoclipuri ilustrative .
În 2020, proiectul s-a concentrat pe Covid-19 și a inclus o analiză din punct de vedere științific (sinonime, moduri de transmitere, cercetarea vaccinurilor), social (creșterea inegalităților, inegalități preexistente, blocaje), economic (forme vechi și noi) pe fenomenul de sărăcie, colaps economic, închidere de afaceri independente , precum pe valori (în special pe conceptul de libertate).
În perioada 2021-2022 tema centrală a mobilităților a fost Agenda 2030, un program de acțiune cu 17 obiective pentru dezvoltare durabilă, care reprezintă obiective comune privind o serie de probleme importante pentru dezvoltare, inclusiv eradicarea sărăciei, eradicarea foametei și schimbările climatice. Obiectivele comune privesc toate țările și toți indivizii: nimeni nu este exclus și nici nu trebuie lăsat în urmă pe calea necesară pentru a duce lumea pe calea durabilității.
Pe parcursul săptămânii de mobilitate, am avut posibilitatea de a vizita o centrală electrică- EDP Energy, un pilon al dezvoltării durabile , lider în tranziția energetică. Agenții centralei ne-au explicat, că planul strategic pentru 2021-2025 este accelerarea fără precedent a creșterii surselor regenerabile. Pentru EDP, nu este vorba doar de a alimenta comunitățile, ci de a da putere comunităților să trăiască vieți ecologice și durabile. Compania îsi propune protejarea viitorului umanității și are ca scop să devină ecologică până în 2030. Am avut oportunitatea să vizităm pentru prima dată și o turbină eoliană și să întelegem funcționarea acestei centrale .
Un moment deosebit a fost vizita orașului Craco, un oraș fantomă din provincia Matera, care a fost abandonată spre sfârșitul secolului XX, din cauza unei alunecări de teren. Abandonul a făcut din Craco o atracție turistică și o locație populară de filmare. În 2010, Craco a fost inclus pe lista de urmărire a Fondului Mondial pentru Monumente.
Unul dintre cele mai interesante momente a fost întâlnirea cu unul dintre fondatorii companiei” Lab00” cu sediul in Milano, Francesco Lasaponara, o asociație care urmăreste combaterea sărăciei, sprijinirea afacerilor, reducerea risipei și crearea de rețele teritoriale virtuoase.
Compania” Lab 00”, bazată pe o economie ecologistă și susținătoare, și -a început activitatea în plin Covid (primăvara anului 2020) pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate prin livrarea de produse alimentare și nealimentare. Chiar și acele produse care nu mai sunt utilizabile în lanțul de distribuție, dar încă utile, au fost recuperate. Compania a derulat două proiecte: unul în plină pandemie , a avut scopul de a furniza alimente persoanelor aflate în dificultate, iar cel actual oferă posibilitatea femeilor și copiilor aflați în dificultate financiară de a beneficia de vizite medicale de specialitate.
Delegațiile au avut ocazia să pună întrebări președintelui.Activitatea interactivă ne-a făcut să conștientizăm pericolele risipei alimentare și ne-a făcut să ne gândim la impactul activităților noastre zilnice asupra mediului.
O zi plină de acumulări ecologice și istorice a fost când delegațiile au vizitat centrul „Oasi WWF Policoro”, unde au vizionat filme privind activitatea asociației care monitorizează broastele țestoase și tratează animale rănite și au participat la orientare turistică la „ Circolo Vellico” de pe țărmul Mării Ionice.
Iar la Muzeul Arheologic „Heraclea”au putut admira artefacte ale civilizației grecești descoperite și prezervate de arheologul român Dinu Adameșteanu.
Meetingul a oferit posibilitatea de a afla mai multe despre Agenda ONU 2030 și de a colabora cu elevii din diferite părți ale Europei pentru a crea un viitor durabil pentru toți și de a constientiza ,că Obiectivele Agendei 2030 privesc toate țările și toți indivizii, fără excluderi și reprezintă un angajament comun pentru combaterea sărăciei, protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.
Experiența le-a permis delegațiilor să-și lărgească cunoștințele lingvistice și culturale, deschizând noi orizonturi de gândire și acțiune.
Elevii au dat dovadă de un puternic sentiment de mândrie în a fi implicați activ în această experiență, sursă de mari oportunități pe mai multe fronturi, de la cel existențial la cel lingvistic.
Feedback-ul activităților a fost extrem de pozitiv, determinând elevii să fie dornici să se implice în realitățile internaționale și să se gândească la viitor și la mediu.
În concluzie, experiențele dobândite în cadrul acestei mobilități demonstrează modul în care sustenabilitatea socială și rețelele teritoriale virtuoase pot reprezenta un angajament concret pentru implementarea Agendei 2030, prin colaborarea și implicarea activă a tuturor celor implicați.

Mulțumim comunității orașului Stigliano, liceului partener „ I.I.S. Felice Alderisio” și coordonatorului Carmela Dinapoli pentru primirea și găzduirea deosebit de călduroasă.
Coordonator de proiecte și programe, Prof. Mențiu Gabriela