Prezent la seminarul coreografic de la Mediaş, în cadrul Festivalului Magia Dansului de la Sibiu, coordonatorul Ansamblului Ceatăra din Carei, Adrian Paşca, a avut o intervenţie în cadrul unui reportaj difuzat de postul Nova TV.

Prezentăm principalele declaraţii ale profesorului Adrian Paşca




Reporter: – Ce vă leagă de dansul popular?
Adrian Paşca: – Dacă ne gândim că am început să cânt la instrument de la vârsta de şapte ani, la vioară, şi ulterior mi-am descoperit partea aceasta şi pasiunea pentru dans, cam pe la douăzeci şi ceva de ani am început să îmbrăţişez partea asta de coreografie. Fiind instrumentist, mi-a fost uşor să pentru că ritmul şi automat muzica o simţeam foarte bine. Aşa pot să-mi adaptez corpul la a juca pe muzica şi pe dansul popular.
V-a fost greu să învăţaţi coreografii şi să aveţi elevi pe care să-i isntruiţi?
Adrian Paşca: – Atunci când îţi place ceea ce faci, nu e greu nimic. Doar că trebuie să te adaptezi la fiecare zonă folclorică, să înveţi acei paşi şi, bineînţeles, ca şi coregraf trebuie să poţi să-i dai mai departe, adică să poţi să le explici copiilor cum să lege acei paşi să le iasă şi lor jocul.
Puteţi urmări declaraţiile careianului Adrian Paşca, începând de la minutul 13.55.

Cei peste 130 de dansatori profesioniști și amatori, participanți la cea de a X-a ediție a seminarului coregrafic „Magia Dansului” au evoluat apoi în cadrul unui spectacol folcloric de Cartea Recordurilor pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu. Ansamblul Ceatăra din Carei a participat la spectacol cu un joc “Roate” din zona Codrului.
Evenimentul a fost organizat de Şcoala de Dans “Vasile Stoia” şi Asociaţia Ghiocelul, cu sprijinul Primăriei Mediaş şi al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cinderul- Junii Sibiu.