Într-un interviu pentru Republica.ro, careianul Radu Motișan spune că a ajuns să facă un senzor pentru detectarea radonului dintr-o nevoie personală, după ce a aflat că în aerul din locuința sa acest element chimic gazos este prezent într-o concentrație mare.
„Nivelul de radon din locuința mea e atât de mare încât echivalează ca efect cu câteva pachete de țigări fumate zilnic.”, a declarat Motişan în interviu.
”Nu am știut nimic despre asta când m-am mutat. Suntem obligați să facem o mulțime de certificări de tot felul (de exemplu certificări energetice), dar iată că de radon nu zice nimeni nimic. De aici dorința mea de a dezvolta un senzor automat pentru radon, ușor de folosit, care poate măsura la fel ca restul aparatelor uRADMonitor, valoarea concentrației radonului folosind avantajele IoT: : monitorizare continuă pentru a prinde și cele mai mici variații. Sper să reușim să creștem conștientizarea și pe aceste probleme, pentru că impactează negativ sănătatea unui număr mare de oameni”, atrage atenția fondatorul Magnasci, Radu Motişan.
Citiţi interviul integral aici.
Născut în Carei, Radu Motişan este absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, cu un master în Informatică. Ca şi analist programator, Radu Motişan a văzut potenţialul noilor tehnologii digitale şi, folosindu-se de pasiunea pentru electronică, fizică şi chimie, le-a transpus într-un produs hardware autohton, într-un timp foarte scurt. Astfel a apărut uRADMonitor, prima reţea globală de monitorizare a poluării, prezentă în peste 40 de ţări din întreaga lume.
Sursa: Republica.ro
