Exercițiile tactice cu forțe și mijloace în teren ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare au continuat și astăzi la societate comercială Ardealul SA din municipiul Carei, la care au participat 11 subofițeri, doi soldați, un maistru militar și doi ofițeri din cadrul Detașamentului de pompieri Carei.

În incinta obiectivului ales, există riscul izbucnirii unor incendii datorită următoarelor situații:
– posibilitatea producerii unui scurtcircuit, datorat suprasarcinii de rețea electrică;
– neexploatarea corespunzătoare a mașinilor specifice activităților;
– nerespectarea normelor PSI.
Exercițiul de astăzi a avut ca scenariu “Gestionarea unei situații de urgență generată de izbucnirea unui incendiu produs de un scurtcircuit electric”.
Până la sosirea forţelor profesioniste, conducerea obiectivului dispune măsura de evacuare a persoanelor și a angajațiilor unității comerciale, concomitent cu desfăşurarea operaţiunilor de lichidare şi limitare a propagării incendiului la restul clădirii, punându-se în aplicare planul propriu de intervenţie.
Detașamentul de pompieri Carei intervine cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară și un echipaj de prim ajutor.
După efectuarea recunoaşterii se constată faptul că, suprafața manifestată a incendiului este de 50 mp cu posibilitatea de extindere a flăcărilor la întreaga clădire.
Concomitent cu activitatea de salvare și stingere, pompierii militari constată existența unei victime care suferă intoxicări cu monoxid de carbon. După monitorizarea și acordarea primului ajutor medical la locul evenimentului, victima este transportată la Spitalul Municipal Carei.

Scenariul exerciţiului cu forţe şi mijloace în teren are ca scop antrenarea structurilor de intervenție în gestionarea situațiilor de urgență generate de izbucnirea incendiului în interiorul unui obiectiv. Astfel a fost verificat modul de acțiune a structurilor implicate în intervenție la producerea unor astfel de situații de urgență şi îmbunătăţirea conţinutului planului de intervenție, pe baza concluziilor desprinse.