Iuliu Maniu, comemorat la liceul din Carei care îi poartă numele

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea marelui patriot Iuliu Maniu, Direcția de Cultură a municipiului Carei, alături de conducerea Liceului Tehnologic Iuliu Maniu, au depus coroane de flori la placa memorială de pe clădirea instituției de învățământ care îi poartă numele.

Totodată, începând de săptămâna viitoare, se va deschide o expoziție realizată de Bogdan Georgescu pentru elevii liceului, cu reproduceri fotografice reprezentând cele mai importante momente din viața lui Iuliu Maniu, care va putea vizionată și la Biblioteca Municipală.




Iuliu Maniu a fost avocat, om politic, unul din principalii artizani ai unirii Transilvaniei cu România, președinte al Partidului Național Român, președinte al Partidului Național Țărănesc și președinte al Consiliului de Miniștri.
Fiul avocatului Ion Maniu (strănepot al lui Simion Bărnuțiu) și al Clarei Coroianu, sora memorandistului Iuliu Coroianu, Iuliu Maniu s-a născut în 8 ianuarie 1873 la Bădăcin.
A avut un rol deosebit în organizarea Adunării din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia și a Unirii Transilvaniei cu Regatul României. În ziua următoare proclamării Unirii Transilvaniei cu Regatul României la Alba Iulia, la 2 decembrie 1918 a fost ales Ministru Prezident (președinte) al Consiliului Dirigent al Transilvaniei și șef al Resortului de Interne.