Interviu în exclusivitate cu arbitrul internaţional Istvan Kovacs, după revenirea de la Campionatul Mondial din Qatar

Reporter: – Ce ai simţit când ai aflat că vei arbitra la Campionatul Mondial din Qatar?
Istvan Kovacs: – În momentul în care am aflat că voi participa la acest turneu, am simţit o mare fericire pentru că mi s-a îndeplinit un vis al copilăriei. Împreună cu famila mea, ne-am bucurat enorm de mult de această veste.
Reporter: – Cum te-ai pregătit pentru acest campionat mondial?
Istvan Kovacs: – Pentru Campionatul Mondial m-am pregătit ca şi pentru orice alt meci, m-am pregătit normal, nu am schimbat absolut nimic. Pregătirea mea a constat din antrenamente fizice, teoretice şi la sala de forţă. Acest program înseamnă antrenamente de dimineaţa, o oră şi jumătate de alergare, în funcţie de zi, am variat antrenamentele aerobe cu cele anaerobe, respectiv am făcut şi agilitate, coordonare , iar după amiază mi-am petrecut-o în sala de forţă.
Reporter: – Care a fost atmosfera de la meciurile la care ai fost delegat în brigada de arbitraj?
Istvan Kovacs: – Atmosfera a fost extraordinară, cu tribune pline, cel mai mare stadion, Lusail, are capacitatea de 89.000 de locuri. Am fost la cinci partide în calitate de spectator şi la toate meciurile au fost pline tribunele, Pot să spun că am rămas cu foarte multe lucruri pozitive, a fost o experienţă de neuitat. Cel mai mult m-a impresionat organizarea, care a fost ireproşabilă, condiţiile create de către organizatori. Bineînţeles că mi-a plăcut şi vremea foarte bună, care a fost blândă, având în vedere că este iarnă la ei. Temperatura zilnică a variat între 28-32 de grade în timpul zilei, seara fiind aproximtiv 22-25 de grade. Acestea sunt lucrurile care m-au impresionat foarte mult în Qatar.
Reporter: – Care crezi că sunt motivele pentru care ai fost tot timpul arbitru de rezervă şi nu ai fost nominalizat la meciurile de după optimile de finală?
Istvan Kovacs: – S-a tot discutat despre motivele pentru care nu am fost delegat la centru la nicio partidă. Eu pot să spun că, din punct de vedere al pregătirii fizice şi teoretice, totul a decurs normal şi totul a fost în regulă, însă în situaţia mea au fost alţi opt arbitri. Pur şi simplu a fost o decizie a Comisiei de arbitri FIFA. Dar vreau să vă spun că am participat la opt meciuri în calitate de rezervă şi poate că, dacă eram delegat la centru, mergeam doar la o singură partidă. Aşa că, încă o dată, vreau să scot în evidenţă că am putut să mă perfecţionez văzând alţi arbitri la lucru, am putut să fur meserie, să spun aşa. Simt că am venit cu un bagaj de cunoştinţe îmbogăţit de acolo. Mă simt mândru că am putut să reprezint Careiul, să duc mai departe numele oraşului meu la acest turneu final. Iar cele opt meciuri le-am pus în arhiva mea, în CV-ul meu, pe care nu o să mi-l mai ia nimeni.
Reporter: – Care sunt planurile tale de viitor?
Istvan Kovacs: – După cum ştiţi, urmează Campionatul European în 2024 şi o să pun focus pe pregătirea pentru acest turneu. Bineînţeles că vine şi PrimăvaraEuropeană, unde doresc să fac iarăşi o figură frumoasă. Pentru asta mă pregătesc. Vreau şi voi face tot posibilul ca şi peste patru ani de zile să pot ajunge la Campionatul Mondial din 2026.
Reporter: – Un mesaj către careieni, dacă doreşti să transmiţi…
Istvan Kovacs: – Dragi careieni, vreau să vă mulţumesc pentru toate mesajele trimise şi primite de către mine, urările de bine. Am simţit într-adevăr că sunt susţinut de această comunitate frumoasă ce există în oraşul nostru. În încheiere, vreau să vă urez sărbători fericite, un An Nou Fericit, plin de bucurii şi multă sănătate tuturor!
A consemnat Szasz Lorand