Locatarii blocului din Piața Avram Iancu nr.3 din Carei, a căror aprtamente au fost distruse de explozia de gaze din 27 februarie 2022, nu pot beneficia de decontarea chiriei și nici de ajutoare sociale de urgență pentru că nu sunt suficienți de săraci, în definiția legii.

Cele 16 familii ale căror apartamente au fost distruse de explozie au solicitat Primăriei Carei acordarea de ajutoare în bani pentru plata chiriei până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a scării în care a avut loc explozia.
Președinta Asociației de proprietari, Papp Krisztina, și unul dintre locatari, Oneț Dorel Petru, au participat azi la ședința Consiliului Local Carei, în cadrul căreia a fost prezentată solicitarea.
Primarul Eugen Kovacs a explicat că Primăria Carei nu le poate acorda ajutoare de urgență sau alte ajutoare pentru plata chiriilor întrucât acestea pot fi acordate doar persoanelor nevoiașe, lucru stipulat clar în legislația românească. Anchetele sociale efectuate au arătat că locatarii nu pot fi încadrați în această categorie, conform definiției legale.
De asemenea, ajutoarele de urgență pot fi acordate o singură dată, iar locatarii au primit imediat după explozie câte 2.000 de lei de familie.
Primarul Eugen Kovacs a arătat că, din păcate, nu există bază legală pentru plata chiriei. ”Ar trebui să ne luptăm mai mult pentru refacerea blocului decât pentru plata chiriei”, a declarat primarul Kovacs, adăugând că încearcă să găsească o soluție legală pentru a ajuta familiile greu încercate.
Președinta Asociației de proprietari, Papp Krisztina, a declarat că locatarii încearcă să adune fonduri prin târgul de Crăciun, contracte de sponsorizare și 3% din impozitul pe venit, însă este necesară o sumă foarte mare.
”Sper să găsiți o soluție, dacă nu pentru chirii, atunci pentru renovare. Am ajuns într-o situație foarte neplăcută”, a spus, cu lacrimi în ochi, președinta Papp Krisztina.
”În urma acestei explozii, toate cele 16 familii am devenit cazuri sociale”, a arătat Oneț Dorel Petru.
Primarul Kovacs și-a reiterat promisiunea că va încerca să găsească o soluție legală pentru a ajuta cele 16 familii la reconstrucția blocului afectat de explozie. Potrivit studiilor, aceste lucrări ar costa în jur de 900.000 de lei, un efort financiar mult prea mare față de posibilitățile famiilor rămase pe drumuri.