Joi, 24 noiembrie 2022, la Carei a fost comemorat marele istoric Francisc Pall.

În cadrul momentului susținut la bustul aflat în parcul Bisericii Sf. Andrei, a luat cuvântul directorul Direcției de Cultură Carei, Bogdan Georgescu, care a prezentat aspecte din viața strălucitului om de cultură, după care preotul Lucian Cociorva, gazda manifestării, a oficiat un parastas.
În încheiere, a fost depusă o coroană de flori de către cei prezenți.
La eveniment au participat elevii clasei a X-a E de la Liceul Teoretic Carei, profesoarele Maxim Ramona și Mădăras Monica, precum și Nuna Corina și Sălăgean Linda din partea Bibliotecii Municipale.
Francisc Pall s-a născut la Carei, la 24 noiembrie 1911, a urmat studiile primare și liceale la Liceul Vasile Lucaciu din Carei, unde în 1919 și-a susținut bacalaureatul. Între 1919-1933 a urmat cursurile Facultății de Litere și Filozofie din Cluj. Fiind un student strălucit în ultimii ani de studiu la facultate a fost numit secretar și bibliotecar al Institutului de Istorie Universală și preparator universitar.
Între 1934-1936, în timp ce studia la Roma, și-a susținut teza de doctorat cu tema Ciriaco d’Ancona e la Crociata contro i Turchi, în specialitatea de istorie medie universală și bizantinologie.
Opera sa încorporează contribuții fundamentale în problemele pe care le-a abordat: cruciadele, efortul anti-otoman al popoarelor din Balcani, umanismul și reforma religioasă, misiunile catolice în Țările Române, viața și personalitatea episcopului Inochentie Micu-Klein, căruia i-a dedicat trei volume de studii.