Primarii din zona Careiului se plâng de numărul scăzut al copiilor și abandonul școlar ridicat, mai ales în rândul etniei rome.

Sala festivă a Primăriei Carei a găzduit azi ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Satu Mare, la care au participat reprezentanții autorităților locale și ai Poliției din zona Careiului.




Primarul Careiului, Eugen Kovacs, a atras atenția asupra unui fenomen, cel al școlilor care își fură una alteia viitorii elevi, pe fondul numărului tot mai mic de copii. De asemenea, primarul Kovacs a mai arătat că nepornirea unor profile dorite de părinți au impact asupra școlilor. Euegn Kovacs a dat exemplul Liceului Teoretic Carei, căruia nu i s-a aprobat o clasă de Uman în limba maghiară. Acest lucru i-a determinat pe părinți să își trimită copiii la școli din Satu Mare sau chiar din Ungaria.
Primarul comunei Andrid, Papp Tibor, a arătat că toți copiii buni la învățătură au venit la școlile din Carei, iar la școala din comună au rămas cei mai slăbuți. Mulți dintre ei nici nu vor să continue în ciclul primar, singurul lucru care îi mai determină să nu abandoneze școala fiind bursele.
Primarul din Petrești, Marchiș Otto, a arătat că jumătate din absolvenții ciclului primar nu își continuă studiile, înregistrându-se o rată mare a abandonului școlar în special în rândul minorității rome. Asta în condițiile în care școlarizarea constituie o modalitate eficientă de integrare a romilor în societate

Aceleași probleme au fost ridicate de primarii din Berveni, Cămin, Căpleni, Ciumești, Sanislău și de viceprimarul din Pișcolt.
Tot în cadrul ședinței ATOP, subprefectul Altfatter Tamas a prezentat o informare privind evaluarea pagubelor provocate de secetă în județul Satu Mare, inspectorul șef al ISU ”Someș” Satu Mare, lt. col. Sergiu Buzduga, a prezentat situația avizării/autorizării clădirilor de învățământ din județ, iar inspectorul școlar general adjunct IȘJ Satu Mare, Sejke Otilia, a prezentat starea sistemului de învățământ sătmărean.