Începând din această toamnă, Spitalul Municipal Carei are o capacitate crescută de management a riscurilor epidemiologice în urma dotării laboratoarelor de analize medicale cu echipamente performante și consumabile specifice pentru identificarea infecțiilor și realizarea antibiogramei.

Valoarea totală a investiției pentru Spitalul Municipal Carei se ridică la 58.734 euro, din care 55.444 euro reprezintă valoarea celor trei echipamente și 3.290 euro reprezinta consumabile pentru aceste echipamente.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținută de managerul Spitalului Municipal Carei, dr. Ciprian Dragoș, medicul coordonator al laboratorului de analize medicale, dr.Cristina Ghițiu, și reprezentanta Asociației CREST, Cristina Bala.
Prin același proiect, au fost dotate și Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș, respectiv Spitalul Municipal Sighetu Marmației.
Valoarea acestor investiții realizate în cadrul proiectului „SIGMED RO-UA – COOPERARE PENTRU SIGURANȚA PACIENȚILOR”, cod HUSKROUA / 1702 / 8.2 / 0118” este de 223.000,00 euro din care 209.440,00 euro reprezintă costurile echipamentelor și 13.560,00 euro cel al consumabilelor specifice. Astfel, fiecare din cele trei spitale sunt dotate cu câte un echipament de biologie moleculară pentru detectarea Clostridium difficile, un echipament de depistare a infecțiilor asociate asistenței medicale și un instrument pentru testarea aeromicroflorei. În plus, Spitalul Municipal Sighetu Marmației beneficiază de un echipament automat pentru realizarea antibiogramei și un echipament pentru hemocultură în terapia intensivă. Aceste dotări asigură o depistare și o analiză la scară reală, rapidă și eficientă, în conformitate cu protocoalele de control a situației epidemiologice.
Investiția vine în sprijinul unei intense activități de formare a cadrelor medicale și schimb de experiență transfrontalier cu profesioniști din 5 spitale din județele Satu Mare, Maramureș și regiunea Zakarpattia din Ucraina realizată în perioada 2020 – 2022 sub coordonarea Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate în parteneriat cu Asociația Crest. Specialiști din cele 5 spitale vizate împreună cu experți din București și Cluj Napoca (epidemiologi / medici infecționiști / medici de laborator) au lucrat împreună timp de peste 13 luni, elaborând cu succes un Ghid de bune practici în Antibioterapie, axat pe nevoile specifice ale populației din zona transfrontalieră România-Ucraina, a cărui implmentare la nivelul celor 3 spitale este posibilă cu ajutorul dotărilor performante realizate în cadrul laboratoarelor de analize medicale.
Proiectul „SIGMED RO-UA – COOPERARE PENTRU SIGURANȚA PACIENTILOR”, cod HUSKROUA / 1702 / 8.2 / 0118 este implementat în perioada 01.03.2020–28.02.2023 de către Asociația CREST în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate din România și cu următoarele trei organizații din Ucraina: Fondul Caritabil pentru Dezvoltarea Cooperării Transfrontaliere și Zone Economice Speciale, Organizația Nonprofit Municipală „Maternitatea Orașului Uzhgorod”, Organizația Nonprofit Municipală „Spitalul Clinic pentru Copii din Orașul Uzhgorod”. Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană, prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI) Ungaria-Slovacia-România-Ucraina Programul de Cooperare Transfrontalieră 2014-2020, obiectiv tematic 8. TO – Provocări comune în domeniul securității și securității, program prioritate 8.2 Sprijin pentru dezvoltarea sănătății.
Obiectivul principal al proiectului este de a crește capacitatea de gestionare a riscurilor clinice a 5 spitale urbane / municipale de-a lungul frontierei RO-UA, care se confruntă cu provocări comune privind siguranța pacienților. Obiectivele specifice ale proiectului sunt : 1.Îmbunătățirea punerii în aplicare a ghidurilor de bune practici pentru procedurile de reanimare cardiorespiratorie în 5 spitale vizate în termen de 24 de luni ; 2. Implementarea în cele 5 spitale vizate, până la finalul proiectului, a unei orientări comune de bune practici în domeniul antibioterapiei care răspunde provocărilor specifice epidemiologiei umane ; 3. Îmbunătățirea, până la sfârșitul proiectului, a eficienței comunicării între furnizorii de servicii medicale din regiunea vizată pentru a preveni riscurile clinice asociate transferului pacienților.
Bugetul total al proiectului este de 1.063.691,18 euro, din care contribuția ENI reprezintă 957.322,062 euro, contribuția Guvernului Român este 38.336,266 euro, contribuția celor cinci parteneri fiind 68.032,852 euro.