Consilierul local careian Hago Attila Nandor a devenit, zilele trecute, victima unui linşaj mediatic de prost gust. Pentru simplul motiv că, înainte de a intra pe stadionul din Budapesta la un meci al Naţionalei Ungariei, s-a pozat cu un steag al Ungariei pe care era trecut numele Careiului în limba maghiară (Nagykaroly).

Dacă s-ar fi pozat cu un steag al Germaniei pe care ar fi scris denumirea Careiului în limba germană nu ar fi avut nicio treabă cu el auto-intitulata jurnalistă Daniela Cita.
Dar consilierul local este de naţionalitate maghiară, este membru al UDMR, a fost la un meci al Naţionalei Ungariei şi ţine în mână un drapel al Ungariei cu denumirea Careiului trecută în limba maghiară. Iar unii par să aibă alergie la tot ce e maghiar sau e legat de Ungaria.
Trăind în Uniunea Europeană, fiecare dintre noi e liber să se pozeze cu ce drapel vrea şi poate să treacă pe acel drapel orice consideră el. O asemenea libertate e garantată, chiar dacă unora le vine greu să creadă, chiar de Constituţie României.
Important este faptul că Hago Attila Nandor a participat la acel meci în calitate de persoană privată şi nu în calitate de consilier local sau director al Secţiei Carei a Muzeului Judeţean Satu Mare, cum încearcă să insiste autoarea compunerii. De altfel, poza a fost postată pe contul său personal de Facebook.
Însă scopul compunerii a la Daniela Ciuta a fost de a-l supune oprobiului public pe consilierul local Hago, pe motiv că nu a aprobat amplasarea unui catarg de către o asociaţie prezidată, ce coincidenţă, de aceeaşi Daniela Ciuta.
Comentariile dorite nu au întârziat să apară. Comentarii în care se cerea sancţionarea sau chiar destituirea lui Hago. Başca de cele în care era făcut “migrator” şi somat să plece din România, ţara al cărei cetăţean cu drepturi depline este. Nocul său că nu s-a cerut condamnarea sau chiar execuţia sa. Au existat şi obişnuitele refulări la adresa maghiarilor din România, condimentate cu expresii şi cuvinte jignitoare.
Trist e că s-au găsit şi câţiva careieni care au apreciat această compunere, ba chiar s-au alăturat comentatorilor dezlănţuiţi împotriva maghiarilor, care trăiesc în alte părţi ale ţării, de dincolo de Carpaţi.
Asemenea derapaje de prost gust nu fac cinste nimănui. Şi nu sunt caracteristice Careiului, un oraş civilizat şi multietnic, în care trăiesc în armonie români, maghiari, şvabi, romi şi alte naţionalităţi. Păcat că unii cu domiciliul în Carei nu realizează acest lucru din cauza faptului că şovinismul le-a întunecat rău de tot minţile amorţite.