Cei trei vameşi de la Halmeu, condamnaţi în dosarul „Usturoiul” la ani grei de închisoare în 2015 şi la plata unor despăgubiri de milioane de lei către ANAF, săptămâna trecută au fost condamnaţi din nou de către Tribunalul Satu Mare, inclusiv la plata unor despăgubiri de 721.557 lei către ANAF, în dosarul „Textila”.

Condamnaţi din nou. Unul dintre vameşi este de negăsit
Fosta inspectoare vamală Dobrescu Nicoleta Manuela a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din fonduri europene, în formă continuată. În plus, trebuie să achite către ANAF despăgubiri de 160.768 lei.
Fostul inspector vamal Vanciu Pavel a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare. În plus, trebuie să achite către ANAF despăgubiri de 322.139 lei.
Fostul inspector vamal Nagy Vasile a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni închisoare, respectiv la plata unor despăgubiri de 231.561 lei către ANAF.
În cazul inculpaţilor Dobrescu Nicoleta Manuela şi Vanciu Pavel, Tribunalul Satu Mare a constatat că aceştia şi-au executat pedeapsa în urma condamnării din 2015. Întrucât Nagy Vasile se sustrage de şapte ani de la executarea pedepsei, Tribunalul l-a condamnat la 4 ani şi 8 luni închisoare, emiţând un nou mandat de executare a pedepsei pe numele său.
Sentinţa Tribunalului Satu Mare nu este definitivă, putând fi atacată în termen de zece zile de la comunicare.
Falsuri pentru 17 transporturi fictive de textile din China. Prejudiciu de 720.000 lei
În aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel, la data comiterii faptelor controlori vamali în cadrul Biroului Vamal Halmeu, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din fonduri europene, în formă continuată, într-un dosar cunoscut sub numele de „Textila”.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007 – 2008, inculpații Dobrescu Nicoleta Manuela, Nagy Vasile și Vanciu Pavel, în calitatea menționată mai sus, ar fi consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 17 mijloace de transport încărcate cu mărfuri de proveniență extra-comunitară – China (materiale textile). În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina. Aceste demersuri au creat condițiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor respective, să nu mai fie achitate.
În această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 721.557 lei, reprezentând taxe vamale și taxe speciale, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal, informa DNA în aprilie anul trecut.
Cei trei vameşi, condamanţi şi în dosarul „Usturoiul”
Cei trei inculpați au mai fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză în care a fost pronunțată o hotărâre definitivă de condamnare în dosarul cunoscut sub numele de „Usturoiul”.
Dobrescu a fost condamnată la la o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare. De asemenea, a fost obligată să achite către ANAF suma de 2.479.989 lei cu titlu de despăgubiri.
Nagy Vasile, inspector vamal asistent în cadrul Biroului Vamal Halmeu, la data faptelor, a primit o pedeapsă de 4 ani și 8 luni închisoare, fiind obligat să achite către ANAF suma de 1.790.780 lei cu titlu de despăgubiri civile,
Vanciu Pavel, inspector vamal asistent în cadrul Biroului Vamal Halmeu, la data faptelor, a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare şi obligat să achite către ANAF suma de 898.978 lei cu titlu de despăgubiri civile.