Portalul Opinie de Carei prezintă răspunsul profesorului universitar dr. Gheorghe Glodeanu, originar din Carei, la ancheta revistei Steaua, intitulată „Vino să ședem sub pom…”. Revista Steaua este editată de Uniunea Scriitorilor din România.

Prezentăm integral răspunsul profesorului universitar dr. Gheorghe Glodeanu:
De fiecare dată vorbesc cu reală nostalgie despre orașul meu natal, pe care l-am părăsit cu mulți ani în urmă și de care mă leagă numeroase amintiri. Aici îmi sunt rădăcinile, aici se găsește casa părintească, aici am urmat cursurile școlii generale și ale liceului, aici mi-am cunoscut soția și aici se află mormintele strămoșilor mei, motive suficient de puternice pentru a reveni mereu pe aceste meleaguri.
Oriunde s-ar afla, omul trăiește cu o puternică nostalgie a originilor și a vârstei mirifice a copilăriei. M-am născut la Carei, un pitoresc orășel din nord-vestul țării. Principala atracție a urbei este Castelul Károlyi și superbul parc dendrologic din jurul acestuia. Castelul este o minunăție, o adevărată emblemă a orașului. Recent renovat, el reușește să redea destul de fidel strălucirea de odinioară a imobilului. Nici parcul nu este unul obișnuit, numărându-se printre cele mai vechi din România. Amenajat prin 1698, a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului. Întinzându-se pe o suprafață de 10 hectare, el reunește în jur de 200 de arbori rari, aduși de pe toate continentele. Printre speciile exotice se numără salcâmul japonez, dudul alb, gingko biloba, duglasul verde, castanul porcesc. Pentru careieni, acest paradis verde reprezintă un fel de centru al lumii, o referință supremă. Punctul de atracție îl reprezintă platanul falnic din fața castelului, plantat în 1810. Diametrul lui măsoară 205 cm, fiind o adevărată întruchipare a forței și a perenității. A posibilității înfrângerii timpului implacabil. Am admirat de multe ori măreția acestui copac impozant, o veritabilă întruchipare a arborelui vieții. Din fericire, administratorii minunatei rezervații naturale au avut grijă să le ofere vizitatorilor informațiile necesare prin intermediul unor plăcuțele așezate pe fiecare arbore. Prin intermediul acestora, hoinarul singuratic și curios este lămurit cu privire la miracolele din jurul său.
De mulți ani, paradisul verde din centrul orașului reușește să marcheze toate generațiile. Copiii vin aici în compania părinților ca să se bucure de locurile special amenajate pentru joacă. Dar parcul cu băncile și aleile sale rămâne principalul loc de întâlnire al îndrăgostiților. De-a lungul timpului, arborii seculari au fost martori la nenumărate povești de dragoste. Plimbându-te pe aleile pietruite sau așezându-te să te odihnești pe o bancă, simți cum natura te îndeamnă la visare.
Prin exoticii săi arbori seculari, parcul dendrologic din Carei devine întruchiparea unui topos paradisiac, a unui rai pământesc ce reușește să îi vrăjească pe vizitatori. Replică terestră a celebrelor grădini mitologice, el este o lume în miniatură, ce îi desfată pe drumeții de ocazie.
Gheorghe Glodeanu

N.R. Gheorghe Glodeanu s-a născut la 9 decembrie 1957 în Carei. A absolvit Școala Generală nr.1 din Carei (1964-1972), apoi Liceul Real-Umanist din Carei (1972-1976), urmând studiile universitare la Facultatea de Filologie din Cluj, specialitatea limba și literatura română-limba și literatura franceză (1977-1981). Titlul lucrării de licență: Metamorfozele timpului în proza fantastică a lui Mircea Eliade. A obținut titlul de doctor în filologie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în 1996, cu teza Poetica romanului românesc interbelic. O posibilă tipologie a romanului. Conducător științific: prof. univ. dr. Ion Vlad.
În prezent este profesor universitar la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare (UTCN).