În cadrul unei festivităţi organizate la Centrul de tip familial Oaza Maicii Celestina, primarul Eugen Kovacs a înmânat azi titlul Pro Urbe al municipiului Carei sorei piariste Kürti-Bokor Judit.

Prin activitatea desfăşurată de-a lungul anilor, sora Kürti-Bokor Judit, cea care a avut iniţiativa înfiinţării Centrul de tip familial Oaza Maicii Celestina, a devenit o adevărată mamă adoptivă pentru numeroși copii orfani.
La eveniment au participat episcopul romano-catolic din Satu Mare, Eugen Schönberger, primarul Eugen Kovacs, viceprimarul Ludovic Keizer, consilierul judeţean Giurgiu- Kovacs Monica, secretarul municipiului Carei, Adela Opriţoiu, directorul Direcţiei de Cultură Carei, Bogdan Georgescu, alături de surorile piariste, feţe bisericeşti şi alţi invitaţi.
După prezentarea Laudatio, primarul Eugen Kovacs a înmânat titlul Pro Urbe, un buchet de flori şi un tablou cu imaginea clădirii care adăposteşte Centrul de tip familial Oaza Maicii Celestina, cunoscut careienilor sub numele de Şcoala Zarda.
Sora piaristă Kürti-Bokor Judit a mulţumit comunităţii pentru titlul acordat.
Activitatea sorei Kürti-Bokor Judit a fost elogiată şi de către episcopul romano-catolic din Satu Mare, Eugen Schönberger.

Portalul Opinie de Carei prezintă integral Laudatio semnat de către cadrul didactic Poszet Anikó, atașat hotărârii Consiliului Local prin care sorei Kürti-Bokor Judit i-a fost acordat titlul Pro Urbe al municipiului Carei.
Această menire -de a ajuta- necesită trup și suflet, dăruire totală susținută de Dumnezeu, deoarece puterea omului în majoritatea cazurilor nu mai este de ajuns. Sora Judit la acest lucru s-a angajat, dăruindu-se trup și suflet în primul rând lui Dumnezeu, după care acestor copii dezavantajați de soartă. Încă de la vârstă fragedă a fost deschisă spre frumos și adevăr, îi plăcea să studieze, să citească, a ales profesia de dascal, a urmat cursurile facultății de matematică-fizică a Universității din Timisoara, specializarea matematică. Cu ajutorul îndrumătorilor ei spirituali, și-a auzit chemarea lui Dumnezeu și si-a găsit vocația. Au urmat anii novițiatului la Roma, unde s-a pregatit pentru viața dedicată în totalitate lui Dumnezeu, reusind să se perfecționeze și profesional. În anul 2007 și-a depus jurământul veșnic la Ordinul Surorilor Piariste, fondat de Preafericita Celestina Donati.
În Carei, mulți își aduc aminte de vechea școală pairistă, de profesorii acestei școli – și întotdeauna am sperat că ordinul piarist va reveni în orașul nostru. Sora Judit și colega sa, sora Tunde, au sosit în Carei și au început să lucreze, aproape neobservate, în anul 2004. Clădirea în paragină, prăfuită, părasită a devenit în urma muncii lor un cămin primitor, colorat, cu grădina întreținută și înflorită – a ajuns să fie din nou locuită, plină de viață. Au sosit primii mici locatari, fetițe, care nu aveau mari speranțe de viitor, aici și-au găsit adăpost, familie, siguranță. Sora Judit a fost maica stareță, coordonatoarea căminului între anii 2004-2019. O legătură spirituală strânsă și profundă cu Dumnezeu, bazată pe devotament, a făcut să fie dovada vie a prezenței lui Dumnezeu printre noi. A contribuit la formarea unei comunități bazată pe valori autentice, a inițiat și a urmărit dezvoltarea unor cariere monahale. O caracterizează o dăruire curajoasă spre Providență, bazată pe o incredere profundă.
În timp ce își asumă un rol din ce în ce mai important în cadrul Ordinului din care face parte, se implică și în reînființarea și dezvoltarea liceului romano-catolic cu predare în limba maghiară din Carei. A organizat nenumărate programe și activități spirituale, a înlesnit reluarea legăturilor cu Ordinul piarist din Ungaria. Sub îndrumarea ei, sub egida comunității ordinului Surorilor Piariste, și-a putut continua activitatea traditionala – întreruptă pentru decenii- nu numai în cadrul parohiei bisericii romano-catolice, Kalazanci Szent Jozsef, ci și în rândul comunităților catolice din împrejurimea Careiului.
În anul 2009 a pus bazele și a cooordonat activitatea Grădiniței Sociale și Centrului de educație preșcolară. Din anul 2012 devine consilierul spiritual al conducătorului Ordinului. În 2015 se împlinește visul ei, se înființează Centrul de tip familial Oaza Maicii Celestina, o clădire nouă, o construcție renovată din temelii, mai încăpătoare, dolată cu toate utilitățile, aflată în proprietatea bisericii romano-catolice. Aici, deja se primesc și băieți. Curtea, grădina ingrijită are o atmosferă magica, apropiată sufletului de copil, radiază liniște și pace. În centrul grădinii se află capela, unde copii vin în fiecare zi pentru a se ruga și a celebra liturehia. Sora Judit citea basme, îi învăța mersul cu bicicleta, le explica poezia și ajuta la problemele de matematică, însoțea copiii la plimbările prin pădure, îi învăța să se roage, îi învăța să-și iubească semenii. Între timp, neobosită, întocmea dosare groase, vizita instituții, obtinea autotizații, aplica fonduri prin proiecte, lipea coroane de Advent, împacheta ghiozdanele. Se ruga, iubea.
Din anul 2019, slujește ca și maică stareță Ordinul în Roma, pe lângă sarcinile legate de consiliere spirituală, este numită și economist șef al Ordinului. Atașamentul ei față de propriile rădăcini, față de valorile tradiționale maghiare și crealivitatea ce denotă din acestea, a fost întocmai predată mai departe copiilor crescuți de ea, diseminând acestora bogația tradițiilor spirituale și culturale din zona Partium. Fie că e vorba de cultura materială- activități de artizanat popular, excursii tematice, participarea la expoziții, fie că e vorba de transmiterea valorilor culturale spirituale — popularizarea cântecului și dansului popular. Copiii crescuți de ea absorb astfel, pe lângă educația maternă, umană, spirituală și un atașament profund și viu față de propria lor identitate, locurile lor natale.
Este, în același timp, o personalitate activă, gânditoare și devotată comunității și, totodată, o fire deschisă, abordabilă, o parteneră de dialog atentă și creativă. Astăzi stau mărturie vie muncii ei două clădiri și nenumărate edificii umane: copii, de la vârste fragede până la adulți, oameni care lucrează deja, au familii, care se decurcă și care și-au găsit rostul în viață. Oameni care au fost adoptați, crescuți, educați și îndrumați de ea. Câte vieți pot fi schimbate printr-un ”Da” rostit la momentul potrivit…
Comunitatea municipiului nostru îi datorează recunoștință și o consideră un exemplu demn de urmat.