Consiliul Județean a fost convocat în ședință extraordinară de îndată, singurele puncte de pe ordinea zi fiind eliberea lui Ioan Rus și Valer Beșeni din funcțiile de vicepreședinți, după ce liberalii au anunțat într-o conferință de presă că se retrag de la guvernarea locală.

Anterior, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a emis un comunicat de presă pe tema ieșirii PNL de la cguvernarea locală, anunțată de liberali în cadrul unei conferințe de presă.
Prezentăm comunicatul președintelui Pataki Csaba:
Consiliul Județean Satu Mare este motorul dezvoltării județului Satu Mare, lucru demonstrat în ultimii ani.
Dezvoltarea județului se poate face doar atunci când toți partenerii susțin acest demers. Din păcate, în ultima vreme, PNL Satu Mare a susținut o politică a dezbinării și distrugerii, a blocării proiectelor de dezvoltare. Munca primarilor PNL din județ, proiectele acestora, sunt puse în pericol și subordonate interesului și obiectivelor personale ale unei singure persoane. În urma acestui demers ieftin și politicianist, au de pierdut doar cetățenii județului Satu Mare.
Ca să poţi genera o dezvoltare în care Consiliul Judeţean şi primăriile din județ să colaboreze pentru dezvoltarea comunității este nevoie de o echipă la județ, de o majoritate în consiliu și de un parteneriat cu primăriile, pentru ca proiectele să fie duse la bun sfârșit și să fie atrase noi finanțări și investiții.
Organizațiile județene ale UDMR, PSD și PMP susțin proiectele de dezvoltare a județului Satu Mare. Orice formațiune politică, când reprezintă cetățenii, trebuie să funcționeze după principii și pe o anumită normalitate.