În ultimii trei ani, firma Sana Ra SRL, care produce biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr, împuțin Careiul de aproape patru ani, a contestat la Judecătoria Carei trei amenzi aplicate de Garda de Mediu, în sumă totală de 185.000 lei. Prima dintre ele, de 100.000 lei, a fost transformată în avertisment pe motiv că era la prima abatere. Restul au rămas în vigoare. Acum două luni, firma Sana Ra a fost amendată din nou cu 70.000 lei.

Amendă de 100.000 lei, transformată în avertisment pe motiv de primă abatare
În septembrie 2019, firma Sana Ra SRL a contestat amenda de 75.000 lei aplicată de comisarii Gărzii de Mediu Satu Mare. Prin sentința pronunțată în 19 februarie 2020, magistratul care a judecat cauza a decis să înlocuiască amenda de 75.000 lei cu un avertisment pe motiv că se afla la prima abatere.
”Instanţa consideră că sancţiunea amenzii în sumă de 75.000 lei aplicată pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art.96 alin. (3) pct. 1 din O.U.G. nr. 195/2005 este excesivă, sancţiunea avertismentului fiind suficientă pentru a i se atrage atenţia petentei asupra consecinţelor faptei sale”, se arată în sentința Judecătoriei Carei.
Garda de Mediu a atacat sentința la Tribunalul Satu Mare, care a respins apelul. Astfel, societatea a scăpat cu un avertisment.
O nouă amendă, de 100.000 lei, menținută de instanță
În iulie 2020, firma Sana Ra SRL a contestat la Judecătoria Carei o nouă amendă de 100.000 de lei aplicată de comisarii Gărzii de Mediu Satu Mare pentru mirosurile pestilențiale care au învășluit Careiul. De această dată, Judecătoria Carei a respins plângerea.
Firma de biogaz a atacat decizia la Tribunalul Satu Mare, care a respins cererea ca neîntemeiată în ianuarie 2021.
Încă o amendă de 10.000 lei menținută de instanță
În septembrie 2020, societatea Sana Ra SRL și administratorul său judiciar CITR Filiala Cluj au contestat la Judecătoria Carei o altă amendă de 10.000 lei aplicată tot de Garda de Mediu pentru nerespectarea unor prevederi din legislația privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul ţării.
Judecătoria Carei a respins plângerea ca neîntemeiată. Sentința a rămas definitivă, nefiind atacată de firma de biogaz.
Trei amenzi de 70.000 lei în urmă cu o lună
În luna iunie a acestui an, inspectorii Gărzii de Mediu au descins din nou la societatea Sana RA.
”Urmare a verificării activităților desfășurate pe acel amplasament, au fost constatate mai multe deficiențe în gestionarea deșeurilor, motiv pentru care operatorului instalației respective i s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală 70.000 de lei. De asemenea au fost impuse măsuri cu termen pentru remedierea neajunsurilor constatate”, se arată în comunicatul de presă al Gărzii de Mediu.