Cei doi tineri, la data săvârşirii faptelor minori, care în 24 septembrie 2019 au omorât un careian în bătaie, în propria lui locuinţă, au ”tulburare de conduită socializată tip agresiv”, lucru evidențiat de Curtea de Apel Oradea, care le-a respins apelul împotriva sentinței Tribunalului Satu Mare prin care au fost condamnați la câte 10 ani de detenție.

K. Manuel s-a lăudat la telefon cu bătaia cruntă administrată victimei
Noi amănunte șocante reies din sentința Curții de Apel Oradea de săptămâna trecută.
Potrivit informațiilor obținute de portalul Opinie de Carei, unul dintre tinerii careieni a recunoscut parțial fapta, dar numai când a fost pus în fața probelor dintr-o discuție telefonică ajunsă în posesia anchetatorilor.
În ceea ce-l priveşte pe inculpatul K. Emanuel, recunoaşterea parţială a faptei este conjucturală, au concluzionat magistrații Curții de Apel Oradea.
”Curtea nu poate trece cu vederea conţinutul convorbirii telefonice înregistrată de martorul (…) şi pusă la dispoziţia organelor judiciare. Astfel, din cuprinsul acesteia inculpatul pare a se lăuda cu cele săvârşite:”I-am rupt mâna, picioarele, coastele, nasul, maxilarul”, „l-am lăsat inconştient, nu o să-şi aducă aminte nimic, de abia a respirat, două ore tot am dat pe el””, se arată în motivarea sentinței Curții de Apel.
”Pe cine crede? Pe o familie de săraci care nu au bani de pâine sau pe mine?”
În schimb, când a fost pus în faţa organelor judiciare, K. Emanuel a relatat o contribuţie mult mai redusă şi a încearcat plasarea vinovăţiei asupra altor persoane.
”Această schimbare de poziţie apare şi în mediul extrajudiciar, schimbul de mesaje cu martorul (…) dovedind faptul că inculpatul va încerca să profite de poziţia familială pe care o are: „pe cine crede: pe o familie de săraci care nu au bani de pâine sau pe mine care am ce-mi trebe şi am martori că nu am fost acolo”, afirmând totodată că organele judiciare nu au cum să-i dovedească contribuţia întrucât „nu am lăsat nicio amprentă, am şters tot, am stropit cu apă pe el să nu aibă””, se mai arată în motivarea sentinței Curții de Apel.
Expertizele psihiatrice ale autorilor, șocante
Din referatele de evaluare întocmite în cauză, Curtea de Apel Oradea a reţinut că inculpatul K. Marcel Nicolae manifesta tendinţe antisociale şi de bravare în anturajul prost ales, anturaj care l-a determinat să înceapă să consume substanţe etnobotanice. Acelaşi act consemnează lipsa empatiei faţă de victimă dar şi cruzimea violenţei îndreptate înspre aceasta, revenirea la locul faptei pentru a-şi duce la final planul apreciind că victima nu a suferit destul.
În cazul inculpatului K. Manuel, referatul de evaluare reţine că acesta manifestă o totală desconsiderare faţă de semeni, se consideră superior cu alte grupuri sociale dar în acelaşi timp aderă la grupuri sociale în care membrii acesteia aparţin unor familii cu nivel socio-economic destul de scăzut, cu scopul de a-şi afirma poziţia de superioritate în raport cu cei din jur, arată judecătorii Curții de Apel Oradea.
Rapoartele de expertiză medico-legală psihiatrică întocmite în cursul urmăririi penale concluzionează că ambii inculpaţi prezintă tulburare de conduită socializată tip agresiv, cu risc major de structurare dizarmonică a personalităţii pe model antisocial.

N.R. Informaţiile publicate de Opinie de Carei pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ