În timpul apelului judecat la Curtea de Apel Oradea, cei doi tineri, la data săvârşirii faptelor minori, care în 24 septembrie 2019 au omorât un careian în bătaie, în propria lui locuinţă, au vrut să scape încercând să acrediteze ideea că decesul victimei ar fi consecinţa consumului exagerat de alcool, care a condus la instalarea comei alcoolice şi ulterior a morţii. Curtea de Apel Oradea a respins ieri ca nefondat apelul celor doi tineri, rămânând în vigoare sentinţa Tribunalului Satu Mare, care prevede zece ani de detenţie pentru fiecare.

Curtea de Apel a respins varianta decesului provocat de alcool
Potrivit informațiilor portalului Opinie de Carei, aceasta a fost ideea pe care s-a bazat apărarea celor doi tineri careieni, judecați pentru omor calificat. Victima avea o alcoolemie, în momentul decesului, de 3,32 gr/l. Însă atât actele medico-legale, cât şi medicii legişti audiaţi au arătat că, în acest caz, cauza determinantă a decesului au constituit-o şocul traumatico-hemoragic consecutiv unui politraumatism, alcoolemia victimei fiind doar un factor concurator.
A picat și apărarea că nu au vrut să-și ucidă victima
De asemenea, tinerii au susţinut constant pe parcursul procesului penal că nu au acţionat cu intenţia de a ucide victima, ci doar cu aceea de a-i aplica o corecţie. ”Apărarea lor nu poate fi în schimb primită având în vedere durata agresiunii, multiplele leziuni cauzate dar şi faptul că după o primă repriză finalizată cu vătămarea gravă a integrităţii corporale a victimei (a se vedea declaraţia acestuia în care arată „i-am dat în gură până nu a mai putut”) cei doi inculpaţi se întorc de încă două ori la locuinţa acesteia şi mai exercită şi alte acte de violenţă”, au concluzionat magistrații Curții de Apel Oradea.
Fapta tinerilor, de natură să provoace oroare
Modul în care au acţionat inculpaţii este de natură să provoace sentimentul de oroare, acesta este consecinţa exercitării timp de aproximativ două ore de acte de agresiune multiple şi intense asupra victimei, producerea unor leziuni multiple, peste 50 pe întreg corpul victimei, dezbrăcarea acesteia şi tentativa de tăiere a penisului. Urmarea imediată constă în decesul victimei, a mai concluzionat instanța.
Pedeapsa de 10 ani de detenție, la mijlocul intervalului legal
La finalul dezbaterilor, Curtea de Apel Oradea a apreciat că măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 10 ani este just individualizată. ”Cu privire la durata acesteia, Curtea constată că potrivit dispoziţiilor art. 125 alin. 2 teza finală Cod penal internarea se ia pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani când pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detenţia pe viaţă. Durata stabilită de prima instanţă este la mijlocul intervalului legal. Reducerea acesteia aşa cum solicită inculpaţii nu se justifică în raport de cele expuse mai sus”, se mai arată în sentință.
„I-am dat în gură până nu a mai putut”
Portalul Opinie de Carei a relatat că cei doi tineri, minori la data săvârşirii faptei, au dat dovadă de o cruzime ieşită din comun.
În 24 septembrie, în jurul orei 18.00 inculpaţii K.M.N şi K.E. s-au deplasat la domiciliul victimei. „Aici, prin spargerea ușii de acces au pătruns în imobil, unde au constatat că numitul K. Rolland doarme cu capul pe masă. Inculpatul K.M.N. i-a aplicat numitului K. Rolland o lovitură de pumn în zona capului după care a tras scaunul de sub el, cele două acțiuni făcându-l pe susnumit să se trezească. Imediat după acest moment, coinculpații K.M.N. și K.E. au început să-l lovească pe numitul K. Rolland cu pumnii, în zona capului și a toracelui. Deși numitul K. Rolland striga „au” în semn de durere, cei doi coinculpați și-au continuat loviturile asupra acestuia. La un moment dat inculpații K.M.N. și K.E. și-au întrerupt loviturile, lăsându-l pe numitul K. Rolland să-și revină, timp în care cei doi s-au întors la domiciliul familiei K., unde, fiind întrebați de către martorii (…) și (…) despre urmele de sânge de pe tricou și de pe mâini, inculpatul K.M.N a răspuns că <<i-am dat în gură până nu a mai putut>>”, scrie în sentinţa Tribunalului Satu Mare.
Au bătut victima cu răngile şi au încercat să-i taie penisul cu un cuţitaş
Peste câteva ore, K.M.N. și K.E. s-au reîntors la domiciliul numitului K. Rolland, unde au continuat agresiunea. „De această dată, cei doi coinculpați l-au dezbrăcat pe numitul K. Rolland și, pe lângă loviturile cu pumnii și răngile, au încercat cu un cuțitaș găsit în bucătărie să-i taie penisul, însă, întrucât cuțitașul nu tăia bine, inculpatul K.M.N. a făcut mai multe tăieturi cu acest cuțitaș pe membrele victimei. Actele de agresiune au continuat până în jurul orei 20.00, când coinculpații K.M.N și K.E. l-au abandonat pe numitul K. Rolland dezbrăcat, într-o stare în care acesta reușea doar să „bolborosească” cuvinte neinteligibile, într-o încăpere neîncălzită. În dimineața de 25.09.2019, numitul K. Rolland a fost găsit decedat de către martorul (…)”, se arată în sentinţa Tribunalului.

N.R. Informaţiile publicate de Opinie de Carei pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ