Procurorii DNA Oradea au reținut un pădurar din cadrul unui ocol silvic din zona Careiului și un inspector al Gărzii Forestiere sub acuzația de dare și luare de mită. Inspectorul ar fi fost mituit de pădurar cu plata serviciilor de cazare la un hotel.

Prezentăm integral comunicatul de presă al DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 iulie 2022, a inculpaților:
M.A.N., consilier superior în cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită,
D.C.A.C., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Asociația „Salcâmul” Ciumești, județul Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie – aprilie 2022, inculpatul D.C.A.C., în calitatea menționată mai sus, ar fi promis și ar fi remis inculpatului M.A.N. foloase necuvenite constând în achitarea unor servicii de cazare la o unitate hotelieră, în valoare de 2.250 lei.
Foloasele respective ar fi fost primite de inculpatul M.A.N., în contextul efectuării unui control la Ocolul Silvic Asociația „Salcâmul” Ciumești, în legătură cu îndeplinirea unui act (verificările impuse în cadrul controlului) care intra în îndatoririle sale de serviciu.
De menționat este faptul că, activitatea de control a fost solicitată de o unitate de parchet cu ocazia instrumentării unei cauze penale.
Inculpaților M.A.N. și D.C.A.C. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 20 iulie 2022, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, se mai arată în comunicatul DNA.