„Am venit la Carei cu colecţia cu care am fost la Paris Fashion Week”

Interviu cu celebrul creator de modă Cătălin Botezatu, cel mai cunoscut designer român în ţară şi peste hotare

Reporter: Cu ce colecţie de modă aţi venit la Carei?




Cătălin Botezatu: – Am venit la Carei cu colecţia cu care am fost la Paris Fashion Week, pe care am prezentat-o apoi la Istambul acum două zile şi pe care acum o prezint la castelul din Carei. Este o colecţie tip haute couture, o colecţie realizată din materiale scumpe, cu foarte multă manualitate. Mă refer la faptul că este făcută manual, cusută manual, cu aplicaţii din pietre, swarovski, din mărgele, totul, totul lucrat de mână. Este asociată cu pene de struţ, de cocoş african, blănuri naturale. Şi nu în ultimul rând , fiind vorba de haute couture, vorbim de un concept, coafuri speciale, în stil haute couture, realizate de nimeni altul decât Laurent Tourette. Laurent Tourette este un hair stylist care se află în top 10 coafori ai lumii. Pentru cine nu ştie, este cel care împreună cu alţi nouă coafori dau tendinţele de două ori pe an la Carrousel du Louvre, adică datorită lor oamenii se tund în acel an într-un fel, se vopsesc într-un fel, mă refer la femei, şi aşa mai departe. Este o colecţie de care m-am ocupa cap coadă, începând de la accesorii, încălţăminte, aşa cum v-am mai spus coafuri, rochii nici nu mai vorbim, până la muzică, scenografie, regie şi imagini pe parcursul prezentării.
Reporter: – Ce părere aveţi despre castelul din Carei, gazda evenimentului de fashion Sommerfest- Sărbătoarea Verii?
Cătălin Botezatu: – Castelul din Carei e foarte frumos, extrem de frumos, este ofertant în ceea ce mă priveşte şi ca grădini, pentru că atât în faţă cât şi în spate în parc se pot face nişte evenimente spectaculoase, iar interiorul său este foarte bine întreţinut, restaurat extraordinar. Un castel de secolul XV, care a intrat în circuitul vizitatorilor după ce a fost reabilitat. Castelul este generos, cu nişte săli spectaculoase, mă bucur că s-au păstrat saloanele din vremea aceea, mă refer la dormitoare, care au sălile de baie, sobele acelea, celebre iconice făcute din porţelan şi, nu în ultimul rând, are şi segmentul de pictură, artă modernă şi chiar o expoziţie africană. Orice vizitator, de la copil până la adult, se poate regăsi în ceea ce are acest castel minunat. Eu unul, pe lângă lucrurile pe care le-am enumerat, pot face cel puţin trei tipuri de prezentări acolo, începând de la intrare până la grădini şi chiar şi o prezentare la sol. Am mai făcut asta la Brukenthal, la Sibiu, care era la un moment dat neîncăpător, iar şeful muzeului îşi punea problema oare dacă va ţine în timpul prezentării atâţia spectactori, fiind de ordinul sutelor. Pentru prima oară, s-au deschis toate saloanele şi s-a intrat în toate. Aş vrea să fac ceva de genul acesta şi aici, dar probail că va fi o surpriză pentru că deja sunt în tratative cu directorul castelului.
Reporter: – Cum a afectat pandemia de COVID-19 industria modei?
Cătălin Botezatu: – Pentru mine, aş fi ipocrit să spun că e o situaţie gravă. M-a afectat la început, dar acum nu. Nu există om care să spună că nu a fost afectat. La fel și în industria fashionului, atunci când ai fabrici, când ai ateliere de creaţie şi nu numai. Eu activez şi în HORECA, restaurante, cluburi şi aşa mai departe. Ne-a afectat extrem de tare, au fost oameni care au plecat, deşi după pandemie totuşi şi-a revenit, ei s-au relocat, şi-au găsit jobb-uri noi. Pe deoparte a fost foarte greu să îi aducem înapoi sau deloc. În prima parte am adus bani de acasă, iar în a doua parte am găsit soluţii şi am lucrat ceea ce căuta piaţa. Pentru început am lucrat produse pentru acasă, treninguri, tricouri şi aşa mai departe, după care ne-am orientat spre ceea ce căuta piaţa din punct de vedere medical. Şi atunci totul a început să fie ok. După pandemie, strict legat de fashion, s-a dat drumul efectiv la tot şi a început să meargă foarte bine online-ul şi, nu în ultimul rând, în ceea ce mă priveşte pe mine, comenzile de tip made to measure, cu produse la comandă, atât de femei cât şi de bărbaţi. Când spun asta, desigur mă refer la evenimente, nunţi, botezuri şi aşa mai departe. Nu facem faţă efectiv acum în toate magazinele pe care le avem inclusiv magazinul din Londra şi cel din Praga sunt asaltate de clienţi. Sper să nu se mai întâmple ceva din toamnă, dar deocamdată e ok.
A consemnat Szasz Lorand
N.R. Interviul a fost realizat miercuri, 7 iulie 2022, cu ocazia vizitei lui Cătălin Botezatu la firma Polipol Mobila din Foieni.


Cunoscutul şi îndrăgitul creator de modă a fost primit de directorii generali Dan Brumboiu şi Knecht Csaba, care i-au prezentat fabrica şi produsele de mobilă tapiţată realizate aici.