La Carei, ContiTech pregătește viitori lăcătuși în parteneriat cu Liceul “Simion Bărnuțiu”

Sediile Continental din Carei, Sibiu și Timișoara se pregătesc pentru o nouă promoție de elevi pe care să-i instruiască într-o meserie în cadrul școlii profesionale în sistem dual. Pentru anul școlar 2022 – 2023, acestea oferă peste 140 de locuri tinerilor care doresc să devină meseriașii de mâine.

De la an la an, elevii vor deprinde abilitățile necesare unei profesii pe care o vor practica apoi în industria auto pentru a pune viitorul în mișcare.




Compania Continental se numără, încă din anul 2012, printre inițiatorii reintroducerii educației profesionale în sistemul preuniversitar de învățământ. Compania s-a implicat în dezvoltarea acestei forme de educație mai întâi în Brașov, Carei și Timișoara, iar la scurt timp, și în Sibiu. În cei zece ani de la reintroducerea sistemului profesional, mai mult de cinci sute de elevi au deprins o calificare, în timp ce o parte dintre aceștia au fost angajați în fabricile sau centrele de inginerie Continental din țară.
“Dezvoltarea unei școli profesionale duale sustenabile și de o calitate ridicată, care să atragă elevi ce înțeleg însemnătatea și responsabilitatea unei meserii a fost o dorință pe care Continental a avut-o încă de la început, din 2012. Și, pas cu pas, am reușit să transformăm acest sistem de învățământ într-unul care aduce, la finalizarea celor 3 ani de studiu, tineri care au învățat deja meserie de la specialiștii noștri, care au asimilat exigențele unei companii și care contribuie, încă de la început, la dezvoltarea unei întregi industrii”, a spus Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental România.
“Școala profesională este o opțiune potrivită pentru toți cei care au înclinații practice și care își doresc să urmeze o carieră tehnică, având și posibilitatea de a-și continua studiile teoretice”, a adăugat acesta.
Continental susține anual cheltuieli substanțiale sub forma de burse lunare, burse de performanță, cazare și transport gratuite pentru elevi, masa gratuită pe parcursul perioadei de practică în cadrul companiei. Compania se implică în permanență în crearea unui mediu propice elevilor, cât mai apropiat profilului ales, astfel încât dotarea laboratoarelor și a sălilor de clasă reprezintă în continuare o prioritate. Viitorii elevi vor studia în săli de clasă dotate cu echipamentele necesare pentru a pune bazele unei meserii, cât mai apropiate mediului în care vor activa după absolvire. Specializările în care sunt pregătiți elevii susținuți de Continental sunt: operator CNC, electronist, electrician, lăcătuș mecanic, electromecanic și mecanic echipamente hidraulice și pneumatice.
“Așteptăm un număr cât mai mare de elevi care să se înscrie la cursurile școlii profesionale. Aceștia vor beneficia, pe lângă bursa oferită de stat, bursa oferită de companie, transport, cazare și/ sau masă gratuită, și de numeroasele beneficii care vin odată cu apartenența la o companie. Printre acestea aș menționa: desfășurarea practicii într-un mediu de lucru modern, cu mentori care se asigură că stagiile înseamnă timp de calitate petrecut pentru a învăța și cunoaște nevoile industriei, companiei, precum și felul în care ei își pot pune amprenta asupra succesului proiectelor la care lucrează”, a adăugat Lucia Brădean Iliescu, Head of Country HR Continental România.
Înscrierile au loc în două etape. Prima etapă se desfășoară între 4 și 8 iulie (redistribuiri, în 14 iulie), iar a doua etapă are loc între 26 și 28 iulie (redistribuiri în 1 august).

Implicarea sediilor Continental din țară
Contitech Carei colaborează cu Liceul Tehnologic “Simion Bărnuțiu” încă din 2012. În acest moment, 11 tineri învață tainele ocupației de lăcătuș în atelierul de Sculărie, și deprind cunoștințele necesare de la specialiști cu o experiență vastă pentru acest profil. Pentru anul școlar 2022-2023 Contitech Carei a solicitat 14 locuri și le oferă elevilor posibilitatea dezvoltării profesionale în cadrul companiei.
Învățământul profesional dual se bucură de un real succes la sediul companiei din Sibiu, cu peste 100 de elevi în Clasele Continental. La patru ani de la implementarea proiectului pilot în cadrul Liceului Tehnologic „Independența”, tot mai multe instituții școlare s-au arătat interesate de această formă de învățământ profesional în sistem dual. După rezultatele foarte bune înregistrate la Liceul Tehnologic „Independența”, Continental Sibiu extinde școala duală și la Colegiul Tehnic Energetic. Astfel, pentru anul școlar 2022-2012, Continental propune 90 de locuri în 3 clase a IX-a Continental, în sistem dual, din care 30 disponibile la Colegiul Tehnic Energetic, pentru specializarea electronist aparate și echipamente, și 60 de locuri la Liceul Tehnologic „Independența”, specializările electronist aparate și echipamente”, respectiv „electromecanic utilaje și instalații industriale”, a câte 30 de elevi fiecare.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de parteneriat și între sediile Continental din Timișoara cu Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” în ceea ce privește dezvoltarea sistemului profesional dual de învățământ. Peste 230 de elevi au avut încredere în mentorii cu care au lucrat și au urmat stagii de practică finalizate cu angajarea în companie. Pentru noul an școlar, sunt 40 de locuri de practică rezervate elevilor la fabrica de anvelope, cea de componente electronice și în centrul de inginerie, pentru specializările de electrician aparate și echipamente electrice și energetice, electromecanic utilaje și instalații industriale, operator mașini cu comandă numerică (CNC), precum și pentru mecanic echipamente hidraulice și pneumatice.
Continental dezvoltă tehnologii și servicii inovatoare pentru mobilitatea sustenabilă și interconectată a oamenilor şi a bunurilor acestora. Compania cu profil tehnologic fondată în 1871 oferă soluții sigure, eficiente, inteligente și accesibile pentru autovehicule, mașini, trafic și transport. Continental a realizat în 2021 o cifră de afaceri de 33,8 miliarde de euro și are în prezent peste 190.000 de angajați în 58 de țări și piețe. În 8 octombrie 2021, compania a aniversat 150 de ani de la înființare.
În perioada 1999 – 2021 Continental a investit peste 2 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine șase unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab şi Iaşi. Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul anului 2021, Continental avea peste 17.500 de angajaţi, din care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.