În cadrul Lunii Pădurii şi a programului Eco Provocarea, Ocolul Silvic Codrii Sătmarului a organizat azi o acţiune de plantare de puieţi forestieri în pădurea de lângă Foieni, la care au participat elevi ai Liceului Teoretic Carei.

Acţunea a constat în completarea cu puieţi a unei parcele aflate în proprietatea Primăriei Căuaş, în suprafaţă de 0,8 hectare, situată în aria naturală protejată Câmpia Careiului.
Elevii claselor a IX-a B şi a IX-a E de la Liceul Teoretic Carei, îndrumaţi de dirigintele Gabor Angela şi Czenter Eniko, au plantat peste 1.500 de puieţi de stejar şi frasin.
Acţiunea a fost coordonată de şeful Ocolului Silvic Codrii Sătmarului, inginerul Balogh Sandor, şi de directorul Liceului Teoretic Carei, Zsido Sandor.
„În parcela 44C, unde în 2018 s-a făcut o tăiere de racordare, după care a urmat o activitate de plantare cu puieţi de stejar şi frasin, în procent de 70%, respectiv de 30%. Având în vedere că suntem în arie naturală protejată, folosim doar specii autohtone, de importanţă majoră. Suprafaţa pe care se lucrează este de 0,8 hectare. Este pe al patrulea an şi azi executăm completări în proporţie de 22-23%, datorită secetei. În fiecare an din ultimii şase, încercăm să redăm suprafaţe pădurii prin închiderea stării de masiv la arboretul care s-a înfiinţat. Le mulţumesc celor de la Liceul Teoretic, care în fiecare an ne oferă sprijin cu elevi voluntari ajutându-ne la reîmpădurirea suprafeţelor care se găsesc în lucru”, a declarat şeful Ocolului Silvic Codrii Sătmarului, inginerul Balogh Sandor.
„Mă bucur foarte mult că am fost invitaţi cu copiii de către domnul Balog aici, lângă Foieni. Azi am venit cu două clase, a IX-a B şi a IX-a E, şi cu diriginţii lor. Trebuie să conştientizăm cu aceşti copii ce înseamnă împădurirea. Cunoaştem foarte bine problemele cu care se confruntă lumea, cu încălzirea globală, poluarea şi calitatea aerului. Azi, ei practic plantează pentru nepoţii lor. De asemenea, este o iniţiativă bună, pe care am auzit-o de la Bucureşti, că de anul viitor s-ar putea să avem Săptămâna verde. Atunci, cu mai mulţi copii, eventual cu toată şcoala, de ce nu, vom putea veni să împădurim suprafeţe mult mai mari sau să igienizăm pădurea, adică să strângem mizeria lăsată în urmă de diverşi oameni care nu respectă natura”, directorul Liceului Teoretic Carei, Zsido Sandor.

Elevii au fost foarte harnici, reuşind să completeze într-un timp foarte scurt întreaga parcelă. La finalul acţiunii, organizatorii le-au răsplătit efortul, oferindu-le o gustare la căminul cultural din Foieni.