În ultimele zile, sunt în plină desfăşurare lucrările de degajare a molozului şi celorlalte resturi de mobilă şi materiale de construcţie din apartamentele scării de bloc din Piaţa Avram Iancu din Carei, devastate de explozia din 27 februarie 2022.

Întrucât nu se ştie în ce măsură a fost afectată structura de rezistenţă a întregului bloc, nu doar a apartamentelor de la ultimele două etaje, lucrările trebuie să se desfăşoare fără inducerea de vibrații sau șocuri mecanice asupra structurii avariate.
Cu alte cuvinte, angajaţii firmei care eliberează amplasamentul nu au voie să folosească barosul şi picamerul. Fiecare element de construcţie este decupat cu o tehnologie specială şi îndepărtat apoi cu ajutorul unei macarale mobile.
Lucrările constă în:
– evacuarea bunurilor din apartamentele din scara respectivă de bloc;
– înlăturarea elementelor de construcție, materiale, moloz din zonele unde acestea prezintă pericol de cădere de la înălțime;
– sprijinire provizorie pe suprafața apartamentului nr.27 (apartamentul de la etajul trei, dedesubtul celuia în care s-a produs explozia, care are planșeul crăpat) pe durata efecturăii lucrărilor de îndepărtare a molozului;
– realizarea unei sprijiniri ale plăcilor de planșeu grav avariate de la ultimul etaj;
– executarea lucrărilor de decopertare ale terasei blocului.

După degajarea amplasamentului, expertul va finaliza expertiza tehnică a structurii de rezistență. În funcție de rezultatul acesteia, se va trece fie la demolarea apartamentelor de la ultimele două etaje, fie la consolidarea acestora.
Reamintim că în dimineața zilei de 27 februarie, în jurul orei 7.30, o explozie devastatoare a avut loc într-un apartament situat la etajul al patrulea într-o scară a blocului situat în Piața Avram Iancu din Carei, pe fondul unei acumulări de gaze. Unsprezece persoane au fost rănite, trei dintre ele fiind spitalizate în stare gravă. Două dintre victime au decedat ulterior la spital.
Explozia a provocat pagube enorme nu numai în blocul în care s-a produs, ci și în alte blocuri apropiate, fiind avariate și câteva autoturisme parcate în zonă.