Expertiza tehnică a structurii de rezistență în cazul scării blocului situat Piața Avram Iancu din Carei, afectată de explozia din 27 februarie, va fi finalizată în circa două săptămâni, informează Primăria Carei. În schimb, expertiza judiciară pentru stabilirea cauzelor exploziei va fi gata în ianuarie anul viitor.

Pentru a putea finaliza expertizarea structurii de rezistență la apartamentele din scara blocului afectat de explozia din 27 februarie, expertul angajat de Primăria Carei a solicitat sprijin din partea unei firme care să îndepărteze resturile de moloz de la ultimele etaje ale blocului.
”Expertul tehnic ne-a solicitat sprijinul. Pentru a putea finaliza expertiza, are nevoie de curățarea zonei de resturile de moloz. Doar în acest fel poate ajunge la structura de rezistență. Azi am găsit o firmă din Carei care s-a angajat să colaboreze cu expertul în acest sens. Sper ca în cel mult două săptămâni expertul să ajungă la o concluzie finală privind apartamentele de la etajul trei și patru, în sensul că pot fi consolidate sau trebuiesc dărâmate”, a declarata primarul Eugen Kovacs.
Dacă expertiza tehnică are șanse să fie finalizată până la sfârșitul lunii, elaborarea expertizei judiciare va dura mult mai mult. ”Expertiza judiciară comandată de Primărie de la INSEMEX Petroşani va fi comunicată organelor de cercetare penală. Termenul de finalizare avansat de specialiștii care au fost la Carei este ianuarie 2023”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
Reamintim că în dimineața zilei de 27 februarie, în jurul orei 7.30, o explozie devastatoare a avut loc într-un apartament situat la etajul al patrulea dintr-un bloc situat în Piața Avram Iancu din Carei. Unsprezece persoane au fost rănite, trei dintre ele fiind spitalizate în stare gravă. Explozia a provocat pagube enorme nu numai în blocul în care s-a produs, ci și în alte blocuri apropiate, fiind avariate și câteva autoturisme parcate în zonă.