Pentru a scăpa de mobilizare, bărbații din Ucraina fug în țara noastră peste fâșia verde și apoi solicită statutul de azilant. Ieșirea bărbaților nu este permisă prin punctele de trecere ale frontierei ucrainene. Duminică, cinci asemenea ucraieni au fost prinși pe raza județului Satu Mare.

Duminică, patru cetățeni ucraineni, având vârste cuprinse între 25 și 32 de ani, au fost depistați în zona localității Cămârzana, iar un alt bărbat (39 ani) în zona localității Cidreag.
În data de 13 martie a.c., în jurul orei 13.30, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Negreşti Oaş, județul Satu Mare, au depistat, la frontiera cu Ucraina, pe direcția localității Cămârzana, un grup de patru cetățeni ucraineni, având vârste cuprinse între 25 și 32 de ani, care au trecut din Ucraina în România, pe frontiera verde.
Cu toții au solicitat o formă de protecție statului român, motiv pentru care s-au demarat procedurile specifice în astfel de cazuri.
În data de 13 martie a.c., în jurul orei 12.30, şi polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Halmeu, județul Satu Mare, au depistat, la frontiera cu Ucraina, pe direcția localității Cidreag, un cetățean ucraineni, în vârstă de 39 de ani, care a trecut din Ucraina în România, pe frontiera verde. Persoana a solicitat o formă de protecție statului român, motiv pentru care s-au demarat procedurile specifice în astfel de cazuri.
De la declanșarea acestei crize, în județul Satu Mare au fost înregistrate 127 de cereri de acordare a statutului de azilant în România. 78 dintre acestea au fost formulate de cetățeni ucraineni care au intrat în țara noastră prin PTF Halmeu, iar celelalte de către cei intrați pe la frontiera verde (şase persoane prin zona de competență a SPF Negrești, 15 prin zona Sectorului P.F. Halmeu, iar 29 prin cea a SPF Tarna Mare).
În toate aceste cazuri au fost demarate procedurile specifice și informate autoritățile abilitate.