Propaganda rusă încearcă să folosească tragedia provocată de explozia din Carei pentru a-i dezbina pe români şi a-i determina să nu mai ajute ucrainenii. Un site fantomă a publicat o ştire falsă cum că nimeni nu se oferă să primească sau să ajute cele 16 familii din Carei ale căror apartamente au fost distruse de explozie, în schimb „românii se întrec să ajute pe ucrainieni”.

Un articol foarte scurt, dar plin de dezacorduri
Articolul intitulat „IPOCRIȚI. LA CAREI 16 FAMILII AU RĂMAS FĂRĂ LOCUINȚE. NIMENI NU SE OFERĂ SĂ ÎI PRIMEASCĂ SAU SĂ ÎI AJUTE” a fost publicat în această seară, în jurul orei 22.00, de o aşa-zisă publicaţie intitulată „4media.INFO”.
„Asta înseamnă să fii un bun român? La Carei o explozie a dus la avarierea a 16 apartamente. Familiile au fost evacuate dar ele nu au unde să se ducă și cine să le ajute. Pe de cealaltă parte românii se întrec să ajute pe ucrainieni, ceea ce nu e rău, dar să uiți de ai tăi e rău. Nici un tir nu s-a oprit la Carei, toate merge pe graniță, acolo unde sunt carele de televiziune” este tot textul aşa-zisului articol.
După dezacorduri şi exprimarea greoaie e greu de crezut că acest material a fost scris de jurnalist care stăpâneşte bine limba română. Chiar şi cel mai agramat jurnalist român, fie el şi din Carei, ar scrie mai corect un text atât de scurt. Mai degrabă apare ca o traducere cu Google Translate.


Autorul/autorii habar nu au de realitatea din teren
De asemenea, se vede că autorul habar nu are despre realitatea din teren. În primul rând, toate familiile s-au cazat la rude şi prieteni. În plus, sunt şi vor fi ajutate în continuare de rude, prieteni, membri ai comunităţii şi chiar de către autorităţi. Nicio familie nu a rămas fără adăpost, sub cerul liber.
În al doilea rând, autorul nu mai spune la care graniţă merg TIR-urile la care face referire. La graniţa cu Ungaria sau la graniţa cu Ucraina, probabil din cauza faptului că habar nu are unde se află Careiul pe hartă.


Un singur număr de telefon pentru patru „publicaţii”
Singurele date de contact ale aşa-zisei publicaţii sunt un email şi un număr de telefon. Dacă dai o căutare pe Google pentru numărul de telefon indicat (0729 08 44 89) poţi constata că acesta apare ca număr de contact pentru cel puţin încă trei asemenea publicaţii fantomatice precum: Political.ro, 1859.eu, anchetatorii.ro. Tiparul e acelaşi, un email gen redactia@, după care urmează numele domeniului, respectiv numărul de telefon identic.


Site-uri de propagandă rusă
Nu trebuie să fii mare specialist pentru a-ţi da seama din lecturarea câtorva titluri cum toate aceste site-uri fac propagandă Rusiei, lui Putin, dar şi Alianţei pentru Unirea României (AUR). Probabil că apar articole şi despre alte personaje din ţara noastră care sunt promovate în mod constant de propaganda rusească.
Careienii au distribuit pe nerăsuflate postarea
Prin articolul despre Carei s-a putut urmări un singur lucru: să se inducă ideea că este greşit să fie ajutaţi bieţii ucraineni, victime ale războiului pornit de Putin, folosindu-se de un subiect intens mediatizat în ultimele zile. Ideea de a folosi tragedia de la Carei în acest scop e totuşi destul de subtilă. Nici nu e de mirare că s-au şi găsit imediat câţiva careieni care au şi început să distribuie articolul în scurt timp de la publicare.
O simplă verificare de rutină ar fi lămurit problema
Din păcate, niciunul dintre ei nu s-a mai obosit să verifice pe ce site a fost publicată ştirea, care sunt datele de contact ale acestuia, cine este autorul articolului, cât de credibil este site-ul respectiv şi dacă aceleaşi date de contact mai apar şi pentru alte publicaţii la fel de fantomatice. Poate s-ar fi întrebat totuşi cum e posibil ca patru aşa-zise publicaţii, cu site-uri şi pagini de Facebook proprii, să aibă acelaşi număr de telefon mobil.