Anchetatorii au ajuns la concluzia că explozia care a devastat ieri dimineață un bloc din Piața Avram Iancu din Carei a fost declanșată de punerea în funcțiune a unui cuptor cu microunde, pe fondul unei acumulări masive de gaze.

În continuare, anchetatorii încearcă să stabilească cum s-a ajuns la acumularea de gaze care a explodat extrem de violent.
Având în vedere modul în care deflagrația a afectat blocul, se presupune că a avut loc o acumulare masivă de gaze, nu numai în unul sau mai multe apartamente, ci și pe casa scării.
Încă nu s-a stabilit cu exactitate de unde a provenit scurgerea de gaze. Inițial, s-a mers pe varianta că cei doi vârstnici în apartamentul cărora s-a înregistrat explozia s-ar fi încălzit la flacăra aragazului, respectiv că aceasta s-ar fi stins din cauza fluctuației de presiune, acumulându-se gaze în apartament.
Ulterior, s-a stabilit că cei doi vârstnici avea centrală de apartament, care a fost verificată în urmă cu trei săptămâni, fără să se constate scurgeri de gaze.
La fel de interesant este faptul că toate cele patru apartamente de la etajul al patrulea al blocului unde a avut loc explozia erau dotate cu senzori de detectare a scurgerilor de gaze. Anchetatorii urmează să stabilească dacă acestea erau active în dimineața zilei de ieri.
La fel de curios este și faptul că, deși este clar că a avut loc o acumulare importantă de gaz, niciunul dintre cei doi vârstnici nu au sesizat mercaptanul și nici au s-au asfixiat.
O anchetă judiciară minuțioasă va trebui să răspundă tuturor acestor întrebări.
Reamintim că ieri dimineață, în jurul orei 7.30, o explozie devastatoare a avut loc într-un apartament situat la etajul al patrulea dintr-un bloc situat în Piața Avram Iancu din Carei. Unsprezece persoane au fost rănite, trei dintre ele fiind spitalizate în stare gravă. Explozia a provocat pagube enorme nu numai în blocul în care s-a produs, ci și în alte blocuri apropiate, fiind avariate și 14 autoturisme parcate în zonă.